Brå

Oro för brott får elever att begränsa sin vardag

Dela
Nästan hälften av alla elever i årskurs nio undviker vissa platser, aktiviteter eller personer av oro för brott. Särskilt vanligt är detta bland de elever som tidigare blivit brottsutsatta. Det visar Skolundersökningen om brott 2019, som Brå publicerar idag.

Det är vanligt att elevers oro för brott leder till att de begränsar sin vardag och sitt sociala liv. Oron kan få dem att hålla sig borta från skolan, undvika att gå ut på kvällen eller undvika specifika personer eller platser. Det är vanligast bland tjejer att oro för brott medfört någon form av begränsning i vardagen (56 procent jämfört med 46 procent av killarna). Bland pojkarna har andelen som uppger att de begränsas i sin vardag ökat (från 37 procent 2015), medan nivån varit stabil bland flickorna under samma period

– Oron för brott får särskilt stora konsekvenser för de elever som blivit utsatta för något brott. Av de killar som blivit utsatta för hot är det nästan 20 procent som har uppgett att de hållit sig borta en hel dag från skolan. Motsvarande andel bland de killar som inte utsatts är 2,8 procent, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

Ungefär hälften av alla elever har blivit utsatta för brott. Tjejer och killar har blivit utsatta för brott i ungefär lika stor utsträckning, men typen av brott skiljer sig åt. Bland tjejer är det vanligast att ha utsatts för stöldbrott, följt av sexualbrott, och bland killar är stöldbrott vanligast, följt av misshandel.

Det är även tydliga skillnader mellan tjejers och killars attityder till vänners beteenden. Killar är exempelvis betydligt mer toleranta till vänner som skolkar eller stjäl.

–  Nästan en tredjedel av killarna tycker att det är okej om en kompis slår ner någon som har sagt något förolämpande. Bland tjejerna är andelen hälften så stor. Bland både tjejer och killar ser vi en ökad acceptans till att vänner dricker sig berusade eller skolkar, medan färre tycker att det är okej om de klottrar, säger Thomas Hvitfeldt.

Om Skolundersökningen om brott
Skolundersökningen om brott genomförs vartannat år bland elever i årskurs nio. I årets undersökning har drygt 5 800 elever svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna. Det övergripande syftet med undersökningen är att beskriva utvecklingen av självrapporterad utsatthet för brott och delaktighet i brott över tid. Undersökningen har genomförts totalt elva gånger sedan 1995.

Skolundersökningen om brott 2019

För mer information:

Thomas Hvitfeldt: 08-527 58 441; thomas.hvitfeldt@bra.se

Nyckelord

Dokument

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Unga gängkriminella, bedrägerier samt kommuners brottsförebyggande i fokus på Råd för framtiden10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finns det någon koppling mellan barn som utsätts för våld i hemmet och senare involvering i gängkriminalitet? Hur kan man minska risken för privatpersoner att utsättas för bedrägerier? Det är några programpunkter som lyfts på Brottsförebyggande rådets årliga konferens. Den 10–11 april samlas drygt 1 100 av landets brottsförebyggare på Råd för framtiden, digitalt och på plats i Umeå.

Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk1.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye