Svenska kyrkan Norrköping

Ortodoxa samtalsdagar i Norrköping

Dela

Svenska kyrkans samtalsdagar med de ortodoxa och österländska kyrkorna i Sverige kommer i år att genomföras 9–10 oktober i samarbete med Norrköpings pastorat (S:t Johannes kyrka) samt ortodoxa kyrkor i Norrköping.

Biskop Martin Modéus och stiftsdirektor Pether Nordin.
Biskop Martin Modéus och stiftsdirektor Pether Nordin.

Samtalsdagarna har skett årligen sedan 1992 och är del i en pågående dialog mellan Svenska kyrkan och ortodoxa kyrkor i Sverige.

I år är temat ”Att leva i sitt dop” och de två huvudtalarna är biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus och munken Charbel Rizk från Korsets kloster. Korsets kloster är ett kloster i syrisk-ortodox tradition som ligger norr om Norrköping.

– Det är av mycket stort värde att vi möts över samfundsgränserna, inte minst i dessa dagar. Vi har mycket att lära av varandra och många gemensamma frågor både att glädjas över och att brottas med, säger Martin Modéus.

Fredagens kvällsandakt firas i syrisk-ortodox tradition i S:t Gabriels kyrka och lördagen inleds med en morgonbön i svenskkyrklig tradition i S:t Johannes kyrka. Under lördagens förmiddag kommer studiebesök ske i olika kyrkor i Norrköping.

I pandemins spår kommer samtalsdagarna i huvudsak att genomföras digitalt. Ett begränsat antal av de som är verksamma och ansvariga för det kyrkliga livet i Norrköping kan delta fysiskt med anpassat avstånd och andra åtgärder som ska förhindra smittspridning. Men övriga deltagare kommer att delta via länk där seminarier och samtal under fredagen kommer att streamas via internet.

Kontakt:

Maria Bard
Diakon, projektledare Diakonicentrum
maria.bard@svenskakyrkan.se
Telefon 011-24 10 50, 0767-62 71 99

Fredrik Lidé
Ärkebiskopens kaplan
fredrik.lide@svenskakyrkan.se
Telefon 018-16 94 23, 070-342 67 27

Bilder

Biskop Martin Modéus och stiftsdirektor Pether Nordin.
Biskop Martin Modéus och stiftsdirektor Pether Nordin.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Nattvandring under studentveckan19.5.2022 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

För femte året i rad kvälls- och nattvandrar Elevhälsan och Svenska kyrkan i Norrköping under studentveckan. Under sex kvällar och nätter finns vi som vuxenstöd och har med oss vatten och plåster. Nattvandringen är ett samarbete där vi hjälps åt tillsammans med andra aktörer som utbildningskontoret, friskolorna, socialtjänsten, polisen och räddningstjänsten. Diakon Maria Bard från Svenska kyrkan samordnar insatsen.

Nya värden till kulturarvet2.2.2022 12:40:05 CET | Pressmeddelande

Utmed Finspångsvägen återfinns en av Norrköpings äldsta kyrkor, Östra Eneby kyrka. Med anor från 1100-talet har kyrkan länge varit en plats där människor från bygden samlats i glädje och sorg. Till dess stora kulturarv kan räknas, förutom själva kyrkobyggnaden, bland annat en runsten, som tros ha varit ett tidigt altare, och de brudkronor som lånats ut till kvinnor som stått brud genom århundraden. Men nu läggs ett nytt föremål till framtida kulturarv. Ett dopträd i smide.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum