Akademiska sjukhuset

Ortopedchef varnar för fallskador

Dela

I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Detta är särskilt kännbart nu när Akademiska är tungt belastat av covidvård. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på sjukhuset på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.

Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi (överläkare), Akademiska sjukhuset
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi (överläkare), Akademiska sjukhuset

– Vårdbelastningen är extra ansträngd nu med anledning av coronapandemin.Just nu opererar vi bara patienter med akuta åkommor. Vi har bemannat upp både på operationsavdelningen och kliniken (vårdavdelning och mottagning), för att hinna ta emot de akuta fallen. Ett större inflöde av patienter med frakturer och akuta skador kan innebära längre handläggningstid för den enskilda patienten, säger Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Han konstaterar att den första halkan alltid är värst. Då är vi oförberedda och inte så försiktiga.

– För det mesta är det yngre och arbetsföra som ramlar och får frakturer på grund av halkan. Äldre personer är ofta mer försiktiga när de rör sig utomhus. För de äldre är däremot risken för fallolyckor inomhus stor. Medicinering och yrsel kan ge en sämre balans och därmed öka fallrisken, berättar han.

Hur ska man tänka för att minska risken för fallskador och frakturer?

– Det viktigaste är att inte ha bråttom när det är halt. Likaså att alltid använda broddar på skorna. Det finns även utmärkta skor med inbyggda broddar vilket kan vara en klok investering, framhåller Stergios Lazarinis.

Han ger också fler tips:

  • Cykla inte i halt väglag. Och om du måste cykla, förse din cykel med bra dubbdäck och bra belysning.
  • Tänk på att ge en hjälpande hand till dina släktingar och vänner med stor fallrisk. Se över inomhusmiljön så att lösa mattor och sladdar inte orsakar fall. Hjälp gärna till att handla om det är halt ute.
  • Höftskydd finns för dem som har skör benstomme och som måste gå ut i halt väglag.
  • Om du har dålig balans – klättra inte på stegar eller pallar – be om hjälp i stället.

För mer information, kontakta:
Stergios Lazarinis,verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset,
tel: 018- 611 70 83, e-post: stergios.lazarinis@akademiska.se

 

Nyckelord

Bilder

Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi (överläkare), Akademiska sjukhuset
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi (överläkare), Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.

2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.

Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Akademiska först i Skandinavien med kateterburen operation av hjärtklaffar vid hormonproducerande cancer22.2.2021 12:45:00 CETPressmeddelande

Thoraxkirurger på Akademiska sjukhuset har för första gången i Skandinavien utfört ett dubbelt hjärtklaffsingrepp med kateterteknik på en patient som tidigare genomgått öppen hjärtkirurgi för klaffsjukdom relaterad till neuroendokrin tumörsjukdom. Metoden innebär ökade möjligheter till andragångsoperationer av hjärtklaffarna för denna patientgrupp.

Patienter ger högre betyg till Akademiska17.2.2021 08:15:00 CETPressmeddelande

En attitydmätning hösten 2020 visar att patienter som besökt Akademiska ger sjukhuset högre betyg än i en jämförbar mätning våren 2017. Det gäller i stort sett alla punkter, men skillnaden är störst vad gäller miljön, såsom lokalernas standard och en trivsam miljö. Även tillgängligheten uppskattas. 60 procent upplevde inga eller små problem med väntetiderna trots den höga beläggningen under pandemin.

Stora förändringar i covidvården sedan pandemin startade15.2.2021 08:15:00 CETPressmeddelande

Sedan coronapandemin bröt ut våren 2020 fram till december vårdades cirka 1 400 patienter på Akademiska sjukhuset för covid-19. För de svårast sjuka har ny kunskap lett till stora förändringar. Personalen har lärt sig mer om hur andningssvikten skiljer sig från andra infektionssjukdomar vilket påverkar när syrgas sätts in. En annan skillnad är att man numera ger högre doser heparin mot blodproppar. Inom intensivvården har vårdtiden blivit kortare jämfört med våren 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum