Akademiska sjukhuset

Ortopedchef varnar för fallskador

Dela
I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Detta är särskilt kännbart nu när Akademiska är tungt belastat av covidvård. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på sjukhuset på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi (överläkare), Akademiska sjukhuset
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi (överläkare), Akademiska sjukhuset

– Vårdbelastningen är extra ansträngd nu med anledning av coronapandemin.Just nu opererar vi bara patienter med akuta åkommor. Vi har bemannat upp både på operationsavdelningen och kliniken (vårdavdelning och mottagning), för att hinna ta emot de akuta fallen. Ett större inflöde av patienter med frakturer och akuta skador kan innebära längre handläggningstid för den enskilda patienten, säger Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Han konstaterar att den första halkan alltid är värst. Då är vi oförberedda och inte så försiktiga.

– För det mesta är det yngre och arbetsföra som ramlar och får frakturer på grund av halkan. Äldre personer är ofta mer försiktiga när de rör sig utomhus. För de äldre är däremot risken för fallolyckor inomhus stor. Medicinering och yrsel kan ge en sämre balans och därmed öka fallrisken, berättar han.

Hur ska man tänka för att minska risken för fallskador och frakturer?

– Det viktigaste är att inte ha bråttom när det är halt. Likaså att alltid använda broddar på skorna. Det finns även utmärkta skor med inbyggda broddar vilket kan vara en klok investering, framhåller Stergios Lazarinis.

Han ger också fler tips:

  • Cykla inte i halt väglag. Och om du måste cykla, förse din cykel med bra dubbdäck och bra belysning.
  • Tänk på att ge en hjälpande hand till dina släktingar och vänner med stor fallrisk. Se över inomhusmiljön så att lösa mattor och sladdar inte orsakar fall. Hjälp gärna till att handla om det är halt ute.
  • Höftskydd finns för dem som har skör benstomme och som måste gå ut i halt väglag.
  • Om du har dålig balans – klättra inte på stegar eller pallar – be om hjälp i stället.

För mer information, kontakta:
Stergios Lazarinis,verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset,
tel: 018- 611 70 83, e-post: stergios.lazarinis@akademiska.se

 

Nyckelord

Bilder

Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi (överläkare), Akademiska sjukhuset
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi (överläkare), Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

Forskningsstudie visar: Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom14.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med kronisk njursjukdom i tidig fas fångas oftast inte upp inom vården vilket leder till att de varken får diagnos eller behandling, oavsett om de har diabetes eller inte. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Detta uppmärksammas i samband med världsnjurdagen 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye