Svensk Handel

Osäkert pandemiläge får handlarnas framtidstro att falla

Dela

Efter flera månader med positiva tongångar i handeln faller framtidsförväntningarna i december månads Handelsbarometer. Fortsatt ser handlarna ljust på framtiden, men ovissheten kring coronaläget hänger som ett orosmoln över branschen.

Framtidsindikatorn för butikshandeln i december visar en minskning med 5,2 enheter till index 101,1. Minskningen innebär ett trendbrott, då de senaste månaderna präglats av en ökning av framtidstron.

Men alltjämt befinner sig butikernas framtidstro över den neutrala nivån på 100. Minskningen sker på grund av fallande försäljningsutsikter, minskad förväntan om lönsamhet samt avtagande förväntningar på antalet anställda.

- Vi befinner oss mitt i den så viktiga julhandeln och för många företag är perioden avgörande för att få verksamheten att gå runt efter en tuff tid bakom oss. Osäkerheten kring pandemin och nya restriktioner hänger givetvis som ett orosmoln över branschen, säger Svensk Handels vd, Karin Johansson.

Fortsatt stor framtidstro i e-handeln

E-handlarnas framtidstro befinner sig fortsatt på höga nivåer även om Framtidsindikatorn minskar med 0,6 enheter till 115,2, jämfört med föregående år. Enligt Svensk Handels julrapport väntas varannan konsument köpa majoriteten av sina julklappar på nätet.

- Trots att e-handeln gick rekordstarkt förra julen talar allt för att försäljningen via nätet kommer att fortsätta att växa. Pandemin har förändrat våra köpbeteenden i grunden, säger Karin Johansson.

”Handlarna tar ett stort ansvar”

I butikshandeln är tappet störst inom sällanköpshandeln som faller tillbaka med 6,8 enheter till 102,0, vilket ändå är förhållandevis starka siffror.

- Handlarna har precis som övriga samhället tvingats lära sig leva med pandemin och vi vet att handeln fortsatt tar ett stort ansvar för att skapa en trygg julhandel. Min uppmaning till alla kunder är att planera sina inköp och visa hänsyn när de sista julklapparna ska inhandlas, avslutar Karin Johansson.

Svensk Handels Framtidsindikator sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna. Ett värde på 100 indikerar en neutral nivå. Indikatorvärdena baseras på handlarnas förväntningar jämfört med samma period föregående år.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum