Länsstyrelsen Östergötland

Östgötar får pris på slottet

Dela

Den 1 september uppmärksammas årets östgötadagsbakverk, konsthantverk och landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott.

Den första helgen i september arrangeras varje år Östgötadagarna. Över hundra aktörer, som exempelvis matproducenter, gårdsbutiker och hembygdsgårdar, deltar och lockar tusentals personer till den östgötska landsbygden.

I samband med evenemanget delas det ut diplom till årets östgötadagsbakverk, årets östgötska konsthantverk och årets landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott. Media inbjuds att delta vid diplomutdelningen.

Tid och plats: Fredag 1 september klockan 14.00 på Linköpings slott.

Årets vinnare med motiveringar:

Årets Östgötadagsbakverk:

Årets östgötadagsbakverk är en arrakskrans från Boställets vedugnsbageri. Bakverket är inspirerat från 50-talet då arrakskransar serverades flitigt på de östgötska kaféerna. Med en vanlig sockerkaksbotten är den enkel att tillaga samtidigt som den fylliga arrakssmörkrämen med de karmelliserade mandelflarnen gör kakan till något alldeles extra. Kakan bakas och serveras av flera aktörer under Östgötadagarna. 

Årets östgötska konsthantverk:

Årets östgötska konsthantverk är handduken ”Klint” framtagen av Anna Helldorff vid Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett. Handduken fångar en harmonisk kombination av de olika material och symboler vi finner i Östergötland. Vår landskapsblomma, blåklinten, är ett vackert motiv som skapar en tidlös aspekt till konsthantverket. Handduken i sig är både praktiskt och är en trevlig present om man vill sprida det östgötska budskapet vidare till vänner och bekanta utanför landskapets gränser.

Årets landsbygdsstipendiat:

Årets vinnare är Sigvard Hallendorff, för sitt engagemang, sina initiativ och sin strävan för att inte bara bibehålla utan även utveckla den östgötska landsbygden. Sigvard är grundare av Törnevalla Hembygdsförening, verkar som folkbildare i Linköpings Guideklubb, har varit slottsfogde på Ekenäs slott och har aktivt arbetat med utvecklandet av Kinda Kanal. Sigvard kommer få ta emot 10 000 kronor från Länsförsäkringar östgöta.

Kontakter

Bilder

Om

Länsstyrelsen Östergötland
Länsstyrelsen Östergötland
Östgötagatan 3
581 86 Linköping

010-223 50 00http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/Sv/Pages/default.aspx

Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i varje län. Vi är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Landshövdingen är chef för Länsstyrelsen och har i uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov.

Följ Länsstyrelsen Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Länsstyrelsen Östergötland