Konkurrensverket

Östra Göinge gjorde fel när de köpte utöver ramavtal

Dela

Östra Göinge kommun gjorde en otillåten direktupphandling när en ny byggnad uppfördes vid kommunala Trollabadet. Konkurrensverket vänder sig nu till domstol och kräver att kommunen ska dömas att betala 375 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Den aktuella upphandlingen gäller byggnadsarbeten vid det kommunala Trollabadet, och omfattade uppförandet av ett nytt hus för omklädningsrum och kiosk. Arbetena avropades från ett av kommunens ramavtal. Enligt ramavtalet skulle inköp överstigande fem miljoner kronor annonseras separat så att fler företag fick möjlighet att lämna in anbud. Så skedde inte, och kontraktet är därmed en otillåten direktupphandling.

– Upphandlande myndigheter måste se till att deras ramavtal följs, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Karin Lunning.

– Det är viktigt att ha kontroll över sin inköpsorganisation så att den vet ramarna för sin verksamhet. I annat fall är risken stor att man begår överträdelser.

Nu vänder sig Konkurrensverket till förvaltningsrätten i Malmö med kravet att Östra Göinge kommun döms att betala 375 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Kristoffer Sällfors, processråd, tfn 08-700 1607
Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum