Umeå kommun

Östra stallet byggs om och renoveras

Dela

Östra dragonfältet ska utvecklas. Som en del i den utvecklingen renoverar och utvecklar Umeå kommun stallbyggnaderna och skapar nya möjlighet för hållbara resor, kontor och förråd. Det har tekniska nämnden beslutat.

Skissförslag: renovering av Östra stallet
Skissförslag: renovering av Östra stallet

Umeå kommun äger fastigheten Umeå 5:1 där byggnaderna Östra stallet och Västra stallet är placerade. Stallbyggnaderna är över 100 år gamla och är i stort behov av renovering. Byggnaderna är kulturhistoriskt värdefulla, Q-märkta, vilket innebär att de inte får rivas och att de ska repareras och anpassas med varsamhet.

Omkring 80 nya kontorsarbetsplatser
Idag används Östra stallet delvis som förråd och omklädningsrum, men är i stora delar tom. Under hösten 2020 startar ombyggnationen och renoveringen av Östra stallet. Byggnaden ska innehålla omkring 80 nya kontorsarbetsplatser, omklädningsrum, tvättstuga, cykelgarage, cykelverkstad, omklädningsrum för cykelpendlare samt förråd.

– Genom att renovera Östra stallet bevarar vi en kulturhistorisk byggnad och skapar samtidigt värdefulla kontorsarbetsplatser och ytor för cykelpendlare, säger Lena Karlsson Engman, tekniska nämndens ordförande.

Ytor för cykelpendlare nödvändigt för ett ”grönt parkeringsköp”
Umeå kommuns parkeringsnorm kräver att ett visst antal parkeringsplatser avsätts för anställda på stadshusområdet. I och med den planerade utvecklingen av Östra dragonfältet, där bland annat två större flerfamiljshus med hyreslägenheter ska byggas, kommer stadshusområdets parkeringar att minska. Genom att genomföra ett så kallat ”grönt parkeringsköp” tillåts en reducering av antalet parkeringsplatser med 40 procent. En förutsättning för att få genomföra ett ”grönt parkeringsköp” är att det finns varmgarage, cykelverkstad samt omklädningsrum för cykelpendlare.

Renovering av Västra stallet
Även Västra stallet ska renoveras, inga beslut har ännu fattats. Förslaget är att bygga om det till ett parkeringsgarage för tjänstebilar.

Mer information
Läs mer om utvecklingen av Östra dragonfältet

Kontakt
Lena Karlsson Engman (S)
tekniska nämndens ordförande
090-16 13 29
070-296 12 32
lena.karlsson-engman@umea.se

Anna-Karin Sjölander (C)
tekniska nämndens vice ordförande
072-536 12 52
annakarin.sjolander@umea.se

Erik Lindberg
fastighetsförvaltare
Fastighet
Umeå kommun
090-16 23 33
070-666 31 36
erik.lindberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skissförslag: renovering av Östra stallet
Skissförslag: renovering av Östra stallet
Ladda ned bild
Karta: placering av stallarna på stadshusområdet.
Karta: placering av stallarna på stadshusområdet.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum