Jönköpings kommun

Östra Storgatan får sommargågata

Dela

Även i år planerar Jönköpings kommun för insatser som ska stärka och göra centrala Jönköping trevligare att vistas i under sommaren. Torsdagen den 18 mars tar Stadsbyggnadsnämnden beslut om åtgärderna, där en sommargågata på Östra Storgatan är ett nytt förslag.

Jönköpings kommun ska, i enhetlighet med Kommunprogram för mandatperioden 2019-2022, utveckla arbetet med sommargågator. I år fortsätter utvecklingen sommargågatan på Trädgårdsgatan och en ny sommargågata på Östra Storgatan i anslutning till Hovrättstorget planeras. Dialog med aktörer i området har visat på en positiv inställning till projektet.

- I takt med att Jönköping växer ställs nya krav på våra offentliga ytor. Stadsutveckling tar lång tid men med tillfälliga omvandlingar kan vi testa att snabbt förändra funktionen och upplevelsen av ett stadsrum. En sommargågata är en typ av åtgärd för att möta detta behov, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd

Tanken är att sommargågatan på Östra Storgatan kommer att ramas in med växtlighet, belysning, lekutrustning och möblering som gör det möjligt att äta hämtmat. Det blir också utrymme för större uteserveringar för de verksamheter som önskar det. Perioden för sommargågatan är mellan maj och september, exakta datum är ej klart.

- Östra Storgatan är en gata med stor potential eftersom den har ganska lite trafik, många gående rör sig i området och det finns verksamheter i bottenplan som skulle kunna bidra till liv och innehåll. Vi har haft en dialog med verksamheterna om hur vi kan lösa lättillgängliga parkeringsplatser för den som hämtar mat. Östra Storgatan blir ett test i år som vi givetvis får utvärdera, säger Henrik Zetterholm, utvecklings- och trafikchef på stadsbyggnadskontoret.

På Trädgårdsgatan görs satsningar på lekmöjligheter för barn eftersom det bara finns en större lekplats i centrala Jönköping. Precis som förra sommaren blir det även Sommarhäng - möblerade platser som kompletterar uteserveringarna. Platserna för sommarhäng kommer som förra året vara i Rådhusparken, Hoppets torg, Lillsjöplan och Hovrättstorget.

Nyckelord

Kontakter

Henrik Zetterholm
Utvecklings- och trafikchef på stadsbyggnadskontoret.
henrik.zetterholm@jonkoping.se
036-10 6071

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Alternativa lokaler för barn och elever på Slättenskolan21.4.2021 13:37:20 CEST | Pressmeddelande

Barn och personal på Slättenskolan och Slättens förskola i Norrahammar kommer helt eller delvis att få vara i andra lokaler från hösten 2021 och en tid framåt. Anledningen är att skolans bottenplatta måste förstärkas och det arbetet kommer att skapa oljud och vibrationer. - Vi ser nu över vilka lokaler som kan bli aktuella i stället, säger Veronica Culha, lokalsamordnare på utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum