Almega

"Ovälkommet förslag om arbetskraftsinvandring"

Dela

Regeringen föreslår ett höjt inkomstkrav för arbetskraftsinvandrare. "Väntat, men ändå ovälkommet", säger Almegas chefekonom Patrick Joyce.

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega

I propositionen föreslår regeringen att det ska krävas att en arbetskraftsinvandrare ska ha en anställning som ger en god försörjning, till skillnad från nuvarande regelverk där det räcker med att kunna försörja sig. I praktiken föreslås ett lönekrav på minst 29 880 kronor per månad för arbetskraftsinvandrare.

– Förslaget var väntat, regeringen aviserade detta redan före sommaren, men det är ändå ovälkommet. En höjning av inkomstkravet i storleksordningen som Anders Ygeman talar om skulle tvinga närmare häften av alla arbetskraftsinvandrare att resa hem, säger Patrick Joyce chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Enligt integrations- och migrationsministern kommer det skärpta regelverket underlätta för seriösa företag. Patrick Joyce menar dock att det riskerar att få motsatt effekt.

– Mer än häften av tjänsteföretagen har svårt att hitta arbetskraft just nu. Vi behöver förslag som gör det lättare att anställa inte svårare. Fusk och missbruk måste bekämpas genom hårdare kontroller, inte genom svepande åtgärder som drabbar alla, säger Patrick Joyce.

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum