Svenskt Trä

Oväntad styrka för svenska sågverk i en vikande trävarukonjunktur

Dela
Marknaden för trävaror präglas fortsatt av en hög produktionstakt. En av förklaringarna är ett exportrekord till den amerikanska marknaden – som på kort tid blivit Sveriges näst största exportmarknad, visar branschorganisationen Skogsindustriernas marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.
Foto: Kerstin Jonsson
Foto: Kerstin Jonsson

Den svenska produktionen av trävaror är fortsatt stark och leveranserna under hösten var till och med något högre än samma tid under rekordåret 2021.

– Minskad efterfrågan i Sverige och Europa har lett till ökad möjlighet att erbjuda mer trävaror till den amerikanska marknaden. Exporten till USA har vuxit från att vara marginell under de senaste fem till tio åren till att nu bli Sveriges näst största exportmarknad. På kort sikt väntas trävarukonjunkturen fortsätta att försvagas men Sveriges roll som global skogsnation kommer att öka, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.

Till USA finns möjlighet att exportera virke med så kallade blånadsskador. Skadorna som uppkommer på grund av en svamp och som ger virket en blåaktig ton, har blivit vanligare i spåren av barkborreangrepp i de svenska skogarna. Rätt använt har dock blånat virke bra förutsättningar som konstruktionsvirke.

– Svenska trävaror har ofta högre kvalitet än amerikanska, vilket ökar efterfrågan ännu mer. Amerikanerna är dessutom vana att använda virke med blånad och har länge förstått hur det kan användas. Det är uppenbart att vi i Europa också måste bli bättre på att använda blånat virke, och sluta klassa ned i övrigt prima virke. Efterhand som svenska barkborreangrepp fortgår så blir detta en fråga vi inte kan blunda för på den svenska och europeiska marknaden, säger Christian Nielsen.

Utöver USA-marknaden ser han ljusglimtar med exportmöjligheter till marknaderna i Kina och Egypten där efterfrågan av trävaror ökar.

– Vi har väntat på marknaderna i Kina och Egypten sedan inledningen av pandemin. Men nu ser vi äntligen tecken på att efterfrågan och exporten dit börjar ta fart, säger Christian Nielsen.

Svenskt Träs nytillträdde direktör Anna Ryberg Ågren ser styrkorna i branschen.

– Trots en vikande trävarukonjunktur lyckades svenska sågverk hålla uppe sina leveranser under hösten genom att snabbt skifta fokus till de marknader där det finns en efterfrågan. Som ny på Svenskt Trä känner jag en stolthet över att få vara en del av den här branschen, som spelar en så viktig roll för det hållbara samhällsbyggandet, säger Anna Ryberg Ågren.

Rapporten ”Så går det för skogsindustrin” finns här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Kerstin Jonsson
Foto: Kerstin Jonsson
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Svenskt Trä formar framtidens lövträindustri - bildar ny kommitté för lövträsågverk22.3.2023 09:56:53 CET | Pressmeddelande

Efterfrågan på svenskt trä ökar från landets möbel- och inredningsproducenter. I dag är majoriteten av det trä som inhemska företag använder för produktion importerad, något som är utmanande både utifrån ett logistiskt- och hållbarhetsperspektiv. Branschorganisationen Svenskt Trä ser stora möjligheter med trävaror från landets lövträd och bildar den första kommittén som representerar svenska lövträsågverk.

Globala marknader upprätthåller hög efterfrågan av trävaror – än så länge13.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2022 uppnådde den svenska produktionen av trävaror (18,7 miljoner m3) sin näst högsta nivå någonsin, endast överträffad av 2021. Året bjöd på rekordsiffror för mars månad och ovanligt starka volymer i december. Detta trots att marknaden i Europa påverkades negativt av inflation, höga räntekostnader, höga energipriser och en geopolitisk osäkerhet. Framåt slutet av 2022 ökade samtidigt andra globala marknader sin efterfrågan på trävaror vilket kompenserade för bortfallet från Europa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum