Växjö stift

Över 1 000 anmälda till Växjö stifts fortbildningsvecka

Dela

En nybliven 100-åring känd från Facebook, Emil Jensen, Marika Carlsson och Joel Halldorf. De är några av de medverkande när Växjö stift bjuder in till fortbildningsvecka 7-12 oktober på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Antalet anmälda blir fler för varje år.

Fler än 100 programpunkter finns att välja på under Fortbildningsveckan, som anordnas för sjätte året i rad. Målgruppen är medarbetare i stiftet, såväl anställda som ideella. Det är stor variation på ämnena på föreläsningarna. Några exempel: teologiska perspektiv på artificiell intelligens, biologisk mångfald, Excel-kurs, sånger med barn och Ställ biskopen mot väggen.

Den programpunkt som lockat flest är Fördomsmedveten, en humoristisk föreläsning med Marika Carlsson, en av Sveriges främsta komiker och föreläsare som prisats på Svenska Stand Up-galan två gånger som årets roligaste kvinnliga komiker.

Den äldsta bland de medverkande är färgstarka 100-åringen Eleonora från Stora Sköndals äldre- och trygghetsboende Kyrkbyn. Hon kommer för att tillsammans med bland andra aktivitetscoachen Monica Lyander berätta om verksamheten på boendet under rubriken ”Man skall leva tills man dör!”. Verksamheten är känd för sin värme och glädje och för att uppfylla drömmar och skapa livskvalitet för de allra äldsta. Stora Sköndal Kyrkbyn följs av tusentals på Facebook.

I år lockar även de praktiska kurserna många deltagare. Många har till exempel anmält sig till kurser om etablering och skötsel av träd och häckar.

Musikern och poeten Emil Jensen, med hyllade sommar- och vinterprat i radio, lockar också många. Likaså Joel Halldorf, lärare vid Teologiska högskolan i Stockholm och skribent i Dagen och Expressen. Jenny Strindlöv kommer att berätta om när hon under ett drygt år infiltrerade svenska vit makt-rörelsen för Uppdrag granskning. ”Sveriges Robert Langdon” Arne Wiig, präst och teologie doktor i religionshistoria med särskild inriktning mot religiös metaforik och symbolik, ska prata om dold symbolik i kyrkornas metallföremål.

På programmet finns även sådant som är öppet för allmänheten, utan att föranmälan krävs. Exempel på detta är alla mässor, måndagens mingelkväll på Östrabo, författaraftonen med författaren Maria Küchen på tisdagskvällen, samt ”En salig blandning” på torsdag och fredag med utställare, konst och fika. En av utställningarna som visas är Carbon Ruins – ett tänkt framtida museum som skildrar fossilåldern.

– Fortbildningsveckan är en möjlighet att fylla på, växa och fördjupas, liksom att knyta nya kontakter. Vi ser att vi når ut till de flesta och att antalet ideella börjat strömma till i år, vilket är roligt, säger stiftsadjunkt Jonas Löhnn, som är ansvarig för Fortbildningsveckan.

Programmet för Fortbildningsveckan hittar du som fil nedan.

Välkomna att bevaka!

För mer information
Jonas Löhnn, stiftsadjunkt och ansvarig för Fortbildningsveckan
0470-77 38 10
jonas.lohnn@svenskakyrkan.se

Bilder

Dokument

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum