Skogsstyrelsen

Över 1 000 förbättringar i miljön utförda av Naturnära jobb

Dela

Intresset för att delta i arbetsmarknadssatsningen Naturnära jobb är stort. Skogsstyrelsen har redan nått årets mål att tillsätta 1 500 platser. Arbetslagen har sedan starten i våras redan utfört mer än 1 000 åtgärder över hela landet. Nu lanseras också en aktivitetskarta som i realtid visar vad och var alla förbättringar utförts i naturen.

Foto: Patrik Svedberg, Skogsstyrelsen
Foto: Patrik Svedberg, Skogsstyrelsen

Arbetsmarknadssatsningen har varit igång i full skala först strax innan årets semester, men ändå har 1 500 deltagare börjat sin anställning, visar en delrapport som Skogsstyrelsen lämnat över till regeringen. Det gör att Skogsstyrelsen nu kan sikta på att nå 1 600 redan under första året, vilket var målsättningen initialt.

– Vi ser att intresset är stort för att delta men också att det skapar nytta både för individerna och ute i skog och mark. Redan har vi deltagare som kunnat gå vidare till en fast anställning som bland annat elektriker, lärarassistent, läkarsekreterare och byggnadsarbetare, säger Skogsstyrelsens Fredrik Gunnarsson, samordnare för Naturnära jobb.

Under sommaren har medarbetarna gjort en stor insats på många håll med att hjälpa jordbruket stängsla in stora arealer med nya marker för kreatur som måste flyttas på grund av torkan. Totalt har Naturnära jobb fram till och med oktober utfört över 1 000 enskilda åtgärder och förbättringar i naturen som till exempel röjning vid naturreservat, upprustning av motionsspår, vandrings- och skoterleder och röjning utmed vägar för bättre sikt.

På Skogsstyrelsens hemsida finns nu en karta som tagits fram i samarbete med SGU som visar vad och var alla insatser har gjorts och som rapporterats in. Nya insatser fylls på löpande med bilder före och efter.

Enligt delrapporten till regeringen är deltagarnas medelålder 42 år. Drygt hälften är nya eller relativt nyetablerade i Sverige och resten är långtidsarbetslösa.

– Tyvärr ser vi att bara 20 procent av deltagarna är kvinnor och det är vi inte nöjda med eftersom vi strävar efter en jämn könsfördelning, säger Fredrik Gunnarsson.

Därför pågår ett arbete tillsammans med Arbetsförmedlingen för att anpassa verktygen på ett sätt som lockar fler kvinnor.

Länk till rapporten finns nedan under Dokument.

Länk till kartan: http://sgu.maps.arcgis.com/apps/PublicInformation/index.html?appid=7bde03517aa64e59aadfac1b81108f69

Mer om Naturnära jobb:
Skogsstyrelsen har tillsammans med flera andra myndigheter fått i uppdrag att arbeta för enklare vägar till jobb inom de gröna näringarna. Individer får en anställning under ett års tid. Målgruppen är arbetssökande som är nyetablerade i Sverige eller som varit utan arbete en längre tid. De arbetsuppgifter som görs är viktiga för samhället, men som annars inte blivit gjorda. Målet är att de som anställs ska få kompetens som efterfrågas och därefter anställning företrädesvis inom gröna näringar.

Mer information:

Fredrik Gunnarsson, samordnare Naturnära jobb, Skogsstyrelsen, 0498-25 85 17, 073-719 54 80, fredrik.gunnarsson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Foto: Patrik Svedberg, Skogsstyrelsen
Foto: Patrik Svedberg, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

600 arter i skogen presenteras i ny naturvårdsbibel23.5.2019 09:19:57 CESTPressmeddelande

Det var nästan 20 år sedan sist. Men nu finns en helt ny och utvecklad bok om signalarter och andra naturvårdsarter med titeln Skyddsvärd skog. En naturvårdsbibel som presenterar inte mindre än 600 naturvårdsarter i ord och bild. Den ultimata guiden vid naturvärdesbedömningar och ett viktigt redskap i arbetet med att bevara biologisk mångfald. Boken är skriven av Johan Nitare, ekolog vid Skogsstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum