Västtrafik

Över 100 hållplatser får dubbel zontillhörighet

Dela
Under nästa år inför Västtrafik tre nya områden med dubbel zontillhörighet, totalt 134 hållplatser. Områdena som kommer tillhöra både zon A och zon B är Kungälvs tätort, Mölnlycke tätort, Bohus och Surte. Det beslutade kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen idag.
Förändringen planeras genomföras under 2023. Foto: Patrik Olsson
Förändringen planeras genomföras under 2023. Foto: Patrik Olsson

Idag, den 20 oktober, beslutade kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland att införa tre nya omlottzoner. Områdena som får dubbla zontillhörigheter och kommer tillhöra både zon A och zon B är Kungälvs tätort, Mölnlycke tätort och Ale södra (Bohus och Surte). Totalt rör det sig om 134 hållplatser. Se hela listan, område för område, på Västtrafiks hemsida.

I maj fick Västtrafik i uppdrag av kollektivtrafiknämnden att se över olika förslag till lösningar för de områden där zongränser skapat upplevelsen av orimligt stora prissteg. Arbetet har utgått från en analys av biljett- och zonstrukturen samt inkomna kundsynpunkter sedan den nya zonindelningen med tre zoner infördes.

– Nu har det snart gått två år sedan vi införde de nya zonerna. Förändringen som nu görs berör områden där zonindelningen skapat begräsningar för invånare snarare än att tillgodose möjligheter till ett ökat hållbart resande. Vi tror att det här kan ha en positiv effekt på resandet med kollektivtrafiken på längre sikt, säger Ulrika Frick, (mp), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Införs under 2023

Nu påbörjar Västtrafik ett arbete med att förbereda införandet av de utökade zonerna. Förberedelserna består bland annat av att anpassa trafiken efter ett potentiellt ökat resande och förbereda tekniska system.

Förändringen planeras genomföras under 2023.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Presstjänsten svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Ulrika Frick (MP)Ordförande i kollektivtrafiknämnden

Tel:0702-70 40 93

Bilder

Förändringen planeras genomföras under 2023. Foto: Patrik Olsson
Förändringen planeras genomföras under 2023. Foto: Patrik Olsson
Ladda ned bild

Om

Västtrafik
Västtrafik
Box 123
541 23 Skövde

http://www.vasttrafik.se

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum