Civil Rights Defenders

Över 2 miljoner burmeser nekas att rösta i söndagens parlamentsval

Dela
På söndag den 8 november går Burma (Myanmar) till val. Inför valet har regeringen blockerat hundratals hemsidor, flera oppositionspartier har fått sina TV-sända tal censurerade och åtminstone 2,6 miljoner burmeser nekas att rösta på grund av sin etniska tillhörighet eller för att de bor i krigsdrabbade delstater.

– När vi ser foton av ringlande köer framför röstlokaler är det viktigt att inte missta detta för ett demokratiskt val. Militären styr fortfarande i kulisserna och den regering som väljs kommer fortsatt ha mycket begränsad makt, säger Martin Gemzell, Asienchef på Civil Rights Defenders.

Trots att regeringspartiet National League for Democracy (NLD) som tog vid 2016 hävdar att demokratiska reformer genomförts är respekten för mänskliga rättigheter ytterst begränsad. Den hårförda militären styr fortfarande i kulisserna och grundlagen – som militären själv skrivit – försäkrar att de tilldelas alla tunga ministerposter samt åtminstone 25% av platserna i parlamentet.

Utgången av valet är på många sätt redan given och det är således inte i första hand maktfördelningen i de parlamentariska församlingarna som blir huvudfrågan. Vad som däremot återstå att se är om NLD, med Aung San Suu Kyi i spetsen, behåller sin popularitet. Samtidigt som möjligheten att några av de etniska minoriteternas partier lyckas stärka sin ställning finns är risken också överhängande att det istället blir stödet till militären som ökar.

– Det står klart att åtminstone 2,6 miljoner burmeser exkluderats från att rösta i valet på grund av att de antingen tillhör den etniska minoriteten rohingyer eller för att de bor i krigsdrabbade områden. Civil Rights Defenders ser med oro på hur förtrycket mot minoritetsgrupper, framförallt rohingyer, ökat ytterligare inför valet. Samtidigt har vi en situation där den sittande regeringen, som med all sannolikhet åter får makten, alltmer ställer sig i militärens led och upprepar den rasistiska retorik som ökar på våldet, säger Martin Gemzell.

Bakgrund

  • Aung San Suu Kyi inledde sin karriär som demokratiaktivist 1988. Trots hård repression från militären och sammanlagt 16 år i husarrest lyckades hon under lång tid sätta den politiska agendan genom att orädd kritisera militären för dess brister.
  • På senare år har Aung San Suu Kyi gått från demokratiikon till maktspelare. Den tidigare mottagaren av Nobels Fredspris har kritiserats hårt av människorättsgrupper världen över. Ett lågvattenmärke passerades i december 2019 när hon inför den Internationella FN-domstolen i Haag förnekade fördrivningen av över 700 000 rohingyer.
  • Inför söndagens val har valkommissionen, som kontrolleras av det styrande partiet, tvingat flera partier att censurera TV-sända tal och kandidater har diskvalificerats från att ställa upp. Därtill har ett stort antal websidor blockerats med argumentet att de sprider falsk information om Covid-19
  • Enligt en färsk rapport från Civil Rights Defenders partnerorganisation Athan har antalet åtal mot människorättsförsvarare, journalister och regeringskritiker ökat sedan NLD kom till maken efter valet 2015. De flesta åtalen rör anklagelser om förtal och anmälningarna görs av regeringsföreträdare.
  • Läs gärna mer i vår senaste analys inför valet. Artikeln publicerades idag, fredagen den 6 november och finns att hitta här.

Kontaktuppgifter

Martin Gemzell, Asienchef på Civil Rights Defenders finns tillgänglig för intervju samt bakgrundsinformation. Ring 076 576 27 62 eller mejla press@crd.org för att boka en intervju.

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

Iransk medborgare döms för folkrättsbrott och mord – Civil Rights Defenders kommenterar19.12.2023 17:04:55 CET | Pressmeddelande

En iransk medborgare dömdes idag i Svea hovrätt för folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988. Domen är historisk och en seger för brottsoffer och de många människor som påverkats av övergreppen. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid, först i tingsrätten och nu i hovrätten. – Det är en viktig dom som har stor betydelse för att kunna ställa förövare till svars. Det rör sig om oerhört allvarliga brott som ingen tidigare hållits ansvarig för. Domen från Svea hovrätt ger brottsoffer och de många som drabbats någon form av rättvisa och upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner15.12.2023 13:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen. – Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye