RF/SISU

Över 2300 idrottsföreningar tilldelas krisstöd

Dela

554 miljoner betalas ut i coronastöd till över 2300 idrottsföreningar och till större evenemang. Pengarna börjar betalas ut på måndag den 23 november.

Riksidrottsförbundets styrelse fattade på måndagskvällen beslut om fördelningen av regeringens nya stödpaket till idrotten.

  • 2 123 föreningar tilldelas 158 miljoner kronor för perioden juli till september.

  • Fler än 300 föreningar inom lagbollidrotternas högsta serier tilldelas 327 miljoner kronor för hela perioden juli till december.

  • Ett hundratal föreningar med ett antal stora evenemang tilldelas stöd som exempelvis Cykelvasan och Lidingöloppet, med totalt 69 miljoner kronor.

    Totalt utbetalas 554 miljoner kronor i stöd vid denna ansökningsperiod.

Stödet ska kompensera idrottsföreningens uteblivna intäkter och kostnader på grund av corona.

– Det känns mycket bra att kunna besluta om ett stöd som betyder mycket för många. Det är prövande tider och ingen kan tyvärr bli fullt kompenserad, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

De jämställdhetsutmaningar som finns och som arbetas med i idrottsrörelsen, inte minst inom lagbollidrotterna, blev tydliga i hanteringen av krisstödet tidigare i år. Dessutom har ansvar efterfrågats vad gäller föreningars hushållning med sin kassa kopplat till spelarköp kontra statligt stöd.

– Jag har förtroende för att förbunden fördelar stöd klokt eftersom det är av vikt att båda aspekterna tas i beaktande, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

De föreningar som sökt direkt till Riksidrottsförbundet får besked om stöd den 20 november och utbetalningar påbörjas den 23 november. De 396 miljoner kronor som fördelas till högsta serierna i lagbollidrotter och ett antal stora evenemang fördelas av specialidrottsförbunden efter beslut i respektive specialidrottsförbunds styrelse och i dialog med Riksidrottsförbundet.

Regeringens förbud att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer har även fortsatt slagit mycket hårt mot publikintensiva idrotter och stora evenemang som motionslopp och ungdomsturneringar.

De idrotter som har drabbats hårdast och också får mest stöd under denna ansökningsperiod är ishockey, fotboll och friidrott. De tilldelas närmare 195 miljoner, 159 miljoner, respektive 47 miljoner kronor när både föreningar som sökt via specialidrottsförbund och de föreningar som sökt direkt via Riksidrottsförbundet läggs samman.

– Många både stora och små tävlingar och evenemang arrangeras av mindre idrottsföreningar och är mycket viktiga som intäkter för barn- och ungdomsverksamhet och för folkhälsan. Att de nu kan ges stöd innebär att det både finns hopp om att evenemangen kan arrangeras igen när pandemin ebbar ut och att riskerna minskar att föreningen måste höja medlemsavgifter vilket riskerar att öka hälsoklyftan mellan de som har råd och de som inte har råd att idrotta, säger Björn Eriksson.

Samtliga specialidrottsförbund får besked om tilldelat stöd under tisdagen. På grund av det stora antalet idrottsföreningar som tilldelas stöd direkt från Riksidrottsförbundet krävs ett större administrativt arbete vilket betyder att de får besked på fredag den 20 november och pengarna börjar betalas ut den 23 november.

I början av januari 2021 kommer ansökningar av kompensationsstöd för perioden 1 oktober till 31 december att öppnas. Ny information om detta kommer att skickas till samtliga medlemsförbund och idrottsföreningar.

Riksidrottsförbundet gör bedömningen att de 446 miljoner kronor som återstår av det krisstöd på 1 miljard kronor som regeringen beslutade om räcker för att kompensera de ekonomiska effekterna på samma nivå för kvartal fyra. Vid eventuella kvarvarande medel efter beslut om kvartal fyra kommer Riksidrottsförbundet besluta om fyllnadsutbetalningar till de föreningar som tilldelats stöd för denna period.

FAKTA:

Elitföreningar som får stöd via sitt specialidrottsförbund för seriespel

Bandy, Elitserien herr

Basket, SBL herr, SBL dam, SuperEttan herr

Bordtennis, Pingisligan by STIGA herr

Fotboll, Allsvenskan herr, OBOS Damallsvenskan dam, Superettan herr, Elitettan dam

Handboll, Handbollsligan herr, SHE dam, Allsvenskan herr och dam

Innebandy, SSL herr och dam, Allsvenskan herr och dam

Ishockey, SHL herr, SDHL dam, Hockeyallsvenskan herr, Hockeyettan herr

Svemo - Speedway, Elitserien och Allsvenskan

Volleyboll, Elitserien herr och dam

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum