Linköpings kommun

Över 43 miljoner till mindre barngrupper i Linköpings förskolor

Dela

Linköpings kommun får 43, 6 miljoner kronor av regeringens satsning på mindre barngrupper. Det innebär näst mest pengar i Sverige och motsvarar cirka 100 nya förskollärare.

Över 43 miljoner till mindre barngrupper i Linköpings förskolor

Förskolan har stor betydelse för barns utveckling och framtida skolprestationer. Forskning visar att barn som har gått i en förskola med hög kvalitet blir bättre förberedda för skolan.

− Vi vet att en förskola av hög kvalitet bidrar till en trygg uppväxt, till barns språkutveckling och utveckling av sociala förmågor. En bra förskola leder också till stärkta kunskapsresultat och ökad jämlikhet i skolan. Vi välkomnar regeringens satsning, som ligger väl i linje med vår lokala politik. I Linköping har vi ökat personaltätheten i förskolan för att barnen ska ha en trygg tillvaro där de utvecklas och lär sig mer. Det är glädjande att vi nu får förstärkning att fortsätta den inriktningen, säger kommunalråd Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Resurserna ska användas till att minska barngruppernas storlek genom att frångå avdelningskonceptet och istället skapa mindre och mer flexibla barngrupper under dagen. Idag bygger verksamheten för mycket på avdelningar och kan delas upp bättre för att barnen ska få ut mer av det pedagogiska innehållet, menar Jakob Björneke.

− I mindre barngrupper kan alla barn bli sedda och få den trygghet och det lärande som de har rätt till. Med höjd personaltäthet får varje barn mer tid med vuxna och för sin pedagogiska utveckling. Nu ser vi till att pedagogerna kan ägna sig åt en mindre grupp barn åt gången för att fördjupa det pedagogiska innehållet.

Utbildningskontoret får i utvecklingsuppdrag att säkerställa att alla kommunala förskolor arbetar med att dela in barnen i fler och mindre grupperingar.

För ytterligare information kontakta kommunalråd Jakob Björneke (S), 070-243 81 45.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum