Djurens Rätt

Över 50 000 namn för djuren överlämnas till Jordbruksverket

Dela

Nu på onsdag den 18 oktober lämnar organisationerna Djurens Rätt och Djurskyddet Sverige över en stor namninsamling till generaldirektör Leif Denneberg på Jordbruksverket. Namnen har samlats in för att stoppa förslaget om ändrade regler för grishållning.

Nästan 40 000 namn har samlats in av organisationen Djurens Rätt och omkring 15 000 av Djurskyddet Sverige på en dryg månads tid.

– Förslaget bör dras tillbaka i sin helhet. Det har utformats helt utan samråd med djurrätts- och djurskyddsorganisationer och saknar ett vetenskapligt underlag för vilka konsekvenser ändringarna får ur ett djurvälfärdsperspektiv, säger Linda Björklund, etolog och ansvarig för frågor om djur i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt.

Bakgrunden till uppropet är att Jordbruksverket i våras lade fram ett förslag till "nya och ändrade djurskyddsföreskrifter för hållande och skötsel av lantbrukets djur" (nuvarande föreskrift med saknummer L100), som innehåller stora försämringar för djuren. Djurens Rätt, många andra organisationer och även forskare inom området, har vid upprepade tillfällen kritiserat förslaget. En av de allvarligaste förändringarna som föreslås är att smågrisar ska kunna tas från sin mamma en vecka tidigare än vad som är tillåtet idag.

– Att ta smågrisarna tidigare står i strid med vetenskaplig forskning på området och har lett till att svenska forskare hårt kritiserat förslaget för att gå grisnäringens intressen tillmötes, säger Linda Björklund.


Vid överlämningen närvarar; Linda Björklund - Djurens Rätt, Bo Algers - Compassion in World Farming Sverige, Gunnela Ståhle – ordförande för Vi konsumenter, Åsa Hagelstedt – generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

Överlämningen sker sklockan 14.00 och vi finns tillgängliga för intervju från strax efter klockan 15.00. Intervjuer bokas via 070 649 20 41.

För mer info om förslaget och Djurens Rätts kritik, kontakta:
Linda Björklund, etolog, ansvarig för frågor om djuren i livsmedelsindustrin
linda.bjorklund@djurensratt.se  
0225-128 60

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 40 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Future of fashion - Sveriges första djurvänliga modevisning12.10.2018 07:30Pressmeddelande

På Djurens Rätts mässa Vegovision som äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, anordnas Sveriges första djurvänliga modevisning. Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar lidande för miljontals djur. Djurens Rätt vill ändra på detta och med Future of fashion visar organisationen det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum