Djurens Rätt

Över 50 000 namn för djuren överlämnas till Jordbruksverket

Dela

Nu på onsdag den 18 oktober lämnar organisationerna Djurens Rätt och Djurskyddet Sverige över en stor namninsamling till generaldirektör Leif Denneberg på Jordbruksverket. Namnen har samlats in för att stoppa förslaget om ändrade regler för grishållning.

Nästan 40 000 namn har samlats in av organisationen Djurens Rätt och omkring 15 000 av Djurskyddet Sverige på en dryg månads tid.

– Förslaget bör dras tillbaka i sin helhet. Det har utformats helt utan samråd med djurrätts- och djurskyddsorganisationer och saknar ett vetenskapligt underlag för vilka konsekvenser ändringarna får ur ett djurvälfärdsperspektiv, säger Linda Björklund, etolog och ansvarig för frågor om djur i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt.

Bakgrunden till uppropet är att Jordbruksverket i våras lade fram ett förslag till "nya och ändrade djurskyddsföreskrifter för hållande och skötsel av lantbrukets djur" (nuvarande föreskrift med saknummer L100), som innehåller stora försämringar för djuren. Djurens Rätt, många andra organisationer och även forskare inom området, har vid upprepade tillfällen kritiserat förslaget. En av de allvarligaste förändringarna som föreslås är att smågrisar ska kunna tas från sin mamma en vecka tidigare än vad som är tillåtet idag.

– Att ta smågrisarna tidigare står i strid med vetenskaplig forskning på området och har lett till att svenska forskare hårt kritiserat förslaget för att gå grisnäringens intressen tillmötes, säger Linda Björklund.


Vid överlämningen närvarar; Linda Björklund - Djurens Rätt, Bo Algers - Compassion in World Farming Sverige, Gunnela Ståhle – ordförande för Vi konsumenter, Åsa Hagelstedt – generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

Överlämningen sker sklockan 14.00 och vi finns tillgängliga för intervju från strax efter klockan 15.00. Intervjuer bokas via 070 649 20 41.

För mer info om förslaget och Djurens Rätts kritik, kontakta:
Linda Björklund, etolog, ansvarig för frågor om djuren i livsmedelsindustrin
linda.bjorklund@djurensratt.se  
0225-128 60

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 40 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Viktiga steg framåt men fler steg behövs - Djurens Rätt om förslaget till ny djurskyddslag10.1.2018 14:38Pressmeddelande

Den 11 januari kommer regeringen att fatta beslut om ett förslag till en uppdaterad och moderniserad djurskyddslag, ett förslag som därefter går vidare till Lagrådet. Djurens Rätt gläds åt bra ändringar rörande övergivna katter, elefanter och sjölejon på cirkus och att minkarna på pälsdjursfarmerna finns med, men förväntar sig fler initiativ för djuren i Sverige framöver.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum