Djurens Rätt

Över 60 företag mot burägg – men ICA stödjer fortfarande burhållning av hönor

Dela

Sedan 1996 uppmärksammar äggbranschen andra fredagen i oktober som Äggets dag. Men något som de inte belyser är situationen för hönorna som värper äggen, och att nästan en miljon av hönorna i Sverige fortfarande hålls i burar. Organisationen Djurens Rätts kartläggning av företag och ägg visar att över 60 företag nu säger nej till burägg – något Djurens Rätt dock är besvikna över att livsmedelsjätten ICA fortfarande inte har gjort.

Organisationen Djurens Rätt kartlägger löpande hur företag ställer sig till burhållning av hönor. Den senaste uppdateringen av Äggläget visar att över 60 företag har beslutat sig för att fasa ut buräggen, bland annat Dafgårds, Axfood och Martin & Servera. Men att ICA fortfarande inte finns med på den buräggsfria listan är under all kritik anser Djurens Rätt. 

– Med tanke på ICA:s storlek kan vi med säkerhet säga att de är ett av skälen till att burhållning av hönor kan fortgå i Sverige. ICA, som är störst och står för 50 % av dagligvaruhandeln i Sverige, bör visa vägen istället för att vara ett av de sista stora företag som säger nej till burägg, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Det finns ett brett stöd hos befolkningen för att företag bör gå längre än vad djurskyddslagstiftningen kräver. Enligt en opinionsundersökning gjord av Novus uppger 88 procent av svenskarna att företag bör ta mer ansvar för att hålla en högre djurskyddsnivå än den lägstanivå som lagstiftningen sätter.

– I Svenska Äggs marknadsföring heter det att "ägg från Sverige är i en klass för sig". Men att det fortfarande sitter närmare en miljon hönor i burar, är det en klass vi vill vara i? frågar sig Nathalie Söderström.

Allt fler länder i Europa – som Tyskland, Österrike och Luxemburg – har förbjudit burhållning av hönor. Även delstater i USA, som Kalifornien och Michigan, har gjort det. I Sverige är det fortfarande tillåtet att hålla hönor i burar. 

Se hela kartläggningen av Äggläget här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätt: Polen förbjuder pälsdjursfarmning medan Sveriges djurskydd halkar allt längre efter18.9.2020 08:41:55 CESTPressmeddelande

Inatt röstade Polens parlament, Sejmen, med stor majoritet igenom en ny djurskyddslag som kommer förändra hela den globala pälsindustrin. 356 av 460 ledamöter röstade nämligen för ett förbud av uppfödning av minkar och rävar och avvecklingen ska vara genomförd redan nästa år. Förändringen sker endast dagar efter ett stort avslöjande av grova missförhållanden på Polens största pälsdjursfarm. På denna farm hålls idag över en halv miljon minkar, lika många som i hela Sveriges pälsindustri. Organisationen Djurens Rätt menar att Sverige borde följa efter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum