Håll Sverige Rent

Över 62 ton batterier har samlats in av Sveriges fjärdeklassare

Dela

Över 62 ton insamlade batterier och flera hundra klasser i årskurs fyra som utbildats i återvinning och miljötänk. Det blev resultatet av Batterijakten 2019 – Sveriges största tävling och informationskampanj om återvinning för fjärdeklassare.

Klass 4 på Lane-Ryrs skola, vinnare av Batterijakten 2019.
Klass 4 på Lane-Ryrs skola, vinnare av Batterijakten 2019.

Batterijakten är ett initiativ för att öka miljömedvetenheten hos barn i årskurs 4. Tävlingen, som är inne på sitt sjätte år, har i år skapat ett stort engagemang bland de deltagande klasserna. Totalt har drygt 500 klasser runt om i Sverige deltagit i Batterijakten och tillsammans samlat in över 62 ton använda batterier.

– Det är roligt att se att Batterijakten väcker ett så stort engagemang. Ungdomarna som är med visar verkligen på en medvetenhet. Det känns hoppfullt inför framtiden, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Den vinnande klassen är årskurs fyra på Lane-Ryrs skola utanför Uddevalla. De samlade in totalt 339 kg batterier och vann humorgruppen IJustWantToBeCools tycke i den kreativa delen av tävlingen där de själva skapat en film som motiverar samhället till att återvinna mer. Klassen överraskades med en träff med IJustWantToBeCool, en prischeck på 20 000 kr och tårta.

– Ett stort grattis till klass 4 på Lane-Ryrs skola och tack till alla fjärdeklassare som deltagit i tävlingen och gjort en rejäl insats för miljön. Det känns toppen att vara en del av en så viktig tävling som engagerar så många och som bidrar till miljövinster både idag och imorgon tack vare kombinationen av insamling för återvinning via vårt butiksnät och utbildning i klassrummen runt om i landet, säger Fredrik Uhrbom, Sverigechef på Clas Ohlson.

– Som batteriproducent har vi på VARTA ett ansvar för att de batterier som säljs även återvinns när de är förbrukade. Alla deltagande klasser i Batterijakten 2019 har gjort en stor insats för miljön och bidragit till att vi kan uppnå Naturvårdsverkets mål om 75% insamlingsgrad, säger Pelle Zabielski, Trade Marketing Manager, VARTA Consumer Batteries.

För mer information:

Kristina Bjerka, Områdesansvarig Barn & Unga, Håll Sverige Rent
070-363 43 27

Samtliga vinnare i Batterijakten 2019:

Plats 1 – vinnare av 20 000 kr till klasskassan:

Klass 4, Lane-Ryrs Skola, Uddevalla kommun

Plats 2 – vinnare av 10 000 kr till klasskassan:

Klass 4C, Forsenskolan, Tidaholms kommun

Plats 3 – vinnare av 10 000 kr till klasskassan:

Klass 4, Hästveda skola - Hässleholms kommun

Plats 4-10 – vinnare av 5 000 kr till klasskassan:

Klass 4A, Hedenvindskolan, Strömsunds kommun

Klass 4B, Skytteholmsskolan, Solna kommun

Klass 4A, Bergaskolan, Upplands-Bro kommun

Klass 4, Fyren Ekalmen, Örebro Kommun

Klass 4, Nya Läroverket Bergnäset, Luleå kommun

Klass 4, Ribbaskolan, Jönköpings kommun

Klass 4, Värsås skola, Skövde kommun

Om Batterijakten

Batterijakten är en informationskampanj och tävling för alla fjärdeklassare med syfte att tidigt göra barn medvetna om vikten av att återvinna batterier för att bli mer resurssmarta och bidra till en hållbar utveckling. I dag är det 35 procent av alla batterier som inte återvinns; de ligger kvar i våra hem, slängs eller hamnar som skräp i naturen. Batterijakten pågick mellan den 1 februari och den 31 mars 2019.

Arrangörer till Batterijakten är VARTA Batterier och Clas Ohlson i samarbete med Håll Sverige Rent och El-kretsen, som gemensamt vill verka för att fler batterier återvinns i Sverige. Mer information om Batterijakten återfinns på www.batterijakten.se

Kontakter

Bilder

Klass 4 på Lane-Ryrs skola, vinnare av Batterijakten 2019.
Klass 4 på Lane-Ryrs skola, vinnare av Batterijakten 2019.
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum