Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Överdoser av mediciner är nu en ledande dödsorsak

21.7.2017 21:03 | Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Dela

Vice riksåklagare Rod Rosenstein i USA annonserade nyligen att överdoser är den ledande dödsorsaken för amerikaner under 50 år. (1) Tusen personer hamnar på akuten – varje dag! Dödsfallen har minskat medellivslängden i USA.

Under ett decennium har dödsfallen från receptbelagda mediciner stigit kraftigt utan att effektiva åtgärder tagits. I spetsen för de dödliga medicinerna i USA är de smärtstillande opioiderna såsom fentanyl, oxycontin, metadon och Vicodin. Prince dog av fentanyl. Även heroin och opium ingår i opioidgruppen. 59 000 människor dog från en överdos förra året. Av dessa överdoser var 12 990 relaterade till heroin, medan en chockerande 20 101 dödsfall från överdoser var relaterade till receptutskrivna opioider. (2)

Dödsfallen överstiger nu dödsfallen från bilolyckor, skjutvapen och dödsfallen från 20 års krigande i Vietnam. 1968 var dödsfallen från överdoser 5000, år 1990 var det 8000. (3)

Rod Rosenstein gjorde en jämförelse under presskonferensen. För att förstå det enorma av denna epidemi så skulle det vara som om tre masskjutningar så dödliga som terrorattacken i Pulse Nightclub inträffade tre gånger varje dag under 365 dagar, vilket skulle motsvara dödsfallen av dödliga överdoser under 2015. (49 människor dödades under en terrorattack i Orlando i juni 2016.)

Myndigheter rapporterar (4) att en av fyra människor som får opioider på recept hamnar i en beroendesituation och att akutmottagningarna behandlar över 1000 personer som använt opioider – varje dag! Dödsfall från dödsdoser har fyrdubblats sedan år 2000. Hälften av alla dödsfall från opioider, inklusive heroin, mellan år 2000 och 2015 involverar en receptutskriven opioid. Under samma tidsperiod har mer än 183 000 människor dött från överdoser med receptutskrivna opioider. Metadon, Oxycontin och Vicodin är de vanligaste i nämnd ordning.

Fentanyl, en syntetisk opioid, är den farligaste. Den är 50 gånger mer dödlig än heroin och 100 gånger mer än morfin. Enbart två milligram, några saltkorn, räcker för en dödlig dos. Ett kilo fentanyl kan döda en halv miljon människor. Man kan köpa ett kilo fentanyl illegalt från Kina för 2700 dollar – och sälja det för 20 miljoner dollar. De vanligaste dödsfallen kommer från receptutskriven fentanyl, inte sällan som plåster och/eller spray.

INSYS, företaget som tillverkar opioid-sprayen Subsys, blev raidade förra året och sex anställda inklusive VDn och två vice VD blev arresterade i Massachusetts. De anklagades för att ha mutat läkare och i övrigt konspirerat för att framkalla överförskrivning av Subsys som man sprayar under tungan. Den är i främsta han avsedd för cancerpatienter där övrig smärtstillande inte hjälpt. En undersökning visade dock att endast 1 procent av alla recept skrevs ut av onkologer. (5)

Ett stort problem med de receptutskrivna opioiderna är att vid beroende kan läkaren vägra att skriva ut fler recept. Då går många över till illegalt heroin och kanske blandar med fentanyl – som går att köpa illegalt.

Den kraftiga ökningen av opiatrelaterade dödsfall är en av anledningarna till att medellivslängden i USA minskade 2015 för första gången på 22 år.

Big Pharma har lanserat en av sina dödligaste doser någonsin.

(1) http://www.breitbart.com/big-government/2017/06/07/doj-drug-overdose-now-leading-cause-of-death-for-americans-under-50/

(2) https://www.asam.org/docs/default-source/advocacy/opioid-addiction-disease-facts-figures.pdf

(3) https://www.justice.gov/opa/speech/deputy-attorney-general-rod-j-rosenstein-delivers-remarks-dea-fentanyl-guidance

(4) https://www.cdc.gov/drugoverdose/data/overdose.html

(5) http://www.reuters.com/article/us-insys-court-idUSKBN13X27M

Bild från New Hampshire State Police Forensic Lab

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039
129 06 Hägersten

http://www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR) grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige för att undersöka och avslöja övergrepp inom psykiatrin och för att rensa upp inom den psykiatriska vården. Syftet är att verka för mänskliga rättigheter inom mentalhälsovården
Moderorganisationen heter Citizens Commission on Human Rights – CCHR och är belägen i Los Angeles.
Idag finns det omkring 250 avdelningar över hela världen.
KMR är en registrerad ideell förening i Sverige utan politisk eller religiös inriktning.
CCHR startades 1969 i New York av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, som skrev 24 böcker om psykiatrins övergrepp, bl.a. den klassiska ”Psykisk sjukdom en myt” som startade reformeringen av psykiatrin på 1960-talet. Thomas Szasz var en drivande kraft för ytterligare reformering av psykiatrin sedan 1960 och var verksam i CCHR fram till sin död 2012.
För mer information gå till:
www.kmr.nu
www.facebook.com/KMR.nu

Emailadress:
info.kmr@telia.com

Följ Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Kommittén för Mänskliga Rättigheter

BBC bekräftar KMR: psykiatrins droger orsaken till det sanslösa våldet28.7.2017 21:03Pressmeddelande

Ända sedan de första antidepressiva SSRI-pillren släpptes i slutet av 1980-talet har KMR hävdat att de framkallar aggressioner, självmord, våld och mord. Vi kallade dem ”mördarpiller” istället för ”lyckopiller”. Det står helt klart att psykiatrins droger är orsaken till det sanslösa våldet. Det finns hur mycket information som helst av detta – som dock mörklagts av finansiella intressen, men nu börjar även media fatta detta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum