Svenska kyrkan

Överenskommelse om upphovsrätt

Dela

Svenska kyrkan och rättighetsinnehavarna till Harald Göranssons verk har kommit överens om ersättning för de verk i kyrkohandboken som Harald Göransson är upphovsman till. Källförteckningen i kyrkohandboken kommer nu att uppdateras.

Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Foto: Magnus Aronson/Ikon.

Parterna har tillsammans genomfört ett omfattande arbete för att bland annat klarlägga vilka verk i Kyrkohandbok för Svenska kyrkan (2017) som omfattas av Harald Göranssons upphovsrätt.

– Vi är mycket glada över att vi, inte minst genom rättighetshavarnas aktiva bidrag, kunnat få ett klargörande rörande Harald Göranssons skapande insatser vid framtagandet av 1986-års kyrkohandbok. Vi är överens om att Harald Göranssons bearbetningar och musikaliska sättningar till ett antal verk omfattas av upphovsrätt. Vi är också överens om ersättningen för både originalverk och bearbetningar, säger rättschef Maria Lundqvist Norling, på kyrkokansliet i Uppsala.

Uppdatering
Den uppdaterade källförteckningen kommer att läggas in i alla kyrkohandböcker som säljs från och med nu, samt tryckas i kommande upplagor. Uppdateringen kommer också att finnas i pdf-versionen. Även kyrkohandbokens webbverktyg kommer att innehålla uppgifter om Harald Göransson som upphovsman.

Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift kommer att informeras bland annat via intranät och nyhetsbrev.

Ledande musikgestalt
Harald Göransson var en ledande gestalt inom svensk kyrkomusik under stora delar av 1900-talet. Han var musiksakkunnig i 1968 års kyrkohandbokskommitté som tillsammans med 1982 års revisionsgrupp ansvarade för 1985 års förslag till ny kyrkohandbok. Harald Göranssons insatser för Kyrkohandboken 1986 var avgörande för den musikaliska helheten, urvalet och för de övergripande musikstrategiska besluten.

Kontaktpersoner
För Svenska kyrkan: Rättschef Maria Lundqvist Norling, nås via Svenska kyrkans pressjour, tfn 018-16 94 75.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, Act Svenska kyrkan (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

Tel:070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

FAKTA

Kyrkohandbok för Svenska kyrkan innehåller ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster, till exempel dop, vigsel, begravning och högmässa. Vissa formuleringar och böner ska användas medan andra är förslag. Handboken ger möjlighet att fira gudstjänst på olika sätt och för olika behov, allt efter det lokala och aktuella sammanhanget.

Den nya kyrkohandboken togs i bruk 20 maj 2018, och finns nu också på fem nationella minoritetsspråk – finska, meänkieli, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Dessa översättningar togs officiellt i bruk i gudstjänster på pingstdagen den 31 maj 2020.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Julens budskap når ut på många vägar21.12.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

I år blir det en annorlunda jul. Svenska kyrkan ställer om verksamheten utifrån de förutsättningar och restriktioner som gäller och genomför de gudstjänster, konserter och verksamheter som är möjliga. Samtidigt ökar vi antalet digitala sändningar. Svenska kyrkans digitala julkonserter har redan en halv miljon visningar och på Svenska kyrkans bönewebb, med möjlighet till digital ljuständning, har besöken ökat stort. Jourhavande präst håller öppet dygnet runt under jul- och nyårshelgerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum