Svenska kyrkan

Överenskommelse om upphovsrätt

Dela

Svenska kyrkan och rättighetsinnehavarna till Harald Göranssons verk har kommit överens om ersättning för de verk i kyrkohandboken som Harald Göransson är upphovsman till. Källförteckningen i kyrkohandboken kommer nu att uppdateras.

Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Foto: Magnus Aronson/Ikon.

Parterna har tillsammans genomfört ett omfattande arbete för att bland annat klarlägga vilka verk i Kyrkohandbok för Svenska kyrkan (2017) som omfattas av Harald Göranssons upphovsrätt.

– Vi är mycket glada över att vi, inte minst genom rättighetshavarnas aktiva bidrag, kunnat få ett klargörande rörande Harald Göranssons skapande insatser vid framtagandet av 1986-års kyrkohandbok. Vi är överens om att Harald Göranssons bearbetningar och musikaliska sättningar till ett antal verk omfattas av upphovsrätt. Vi är också överens om ersättningen för både originalverk och bearbetningar, säger rättschef Maria Lundqvist Norling, på kyrkokansliet i Uppsala.

Uppdatering
Den uppdaterade källförteckningen kommer att läggas in i alla kyrkohandböcker som säljs från och med nu, samt tryckas i kommande upplagor. Uppdateringen kommer också att finnas i pdf-versionen. Även kyrkohandbokens webbverktyg kommer att innehålla uppgifter om Harald Göransson som upphovsman.

Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift kommer att informeras bland annat via intranät och nyhetsbrev.

Ledande musikgestalt
Harald Göransson var en ledande gestalt inom svensk kyrkomusik under stora delar av 1900-talet. Han var musiksakkunnig i 1968 års kyrkohandbokskommitté som tillsammans med 1982 års revisionsgrupp ansvarade för 1985 års förslag till ny kyrkohandbok. Harald Göranssons insatser för Kyrkohandboken 1986 var avgörande för den musikaliska helheten, urvalet och för de övergripande musikstrategiska besluten.

Kontaktpersoner
För Svenska kyrkan: Rättschef Maria Lundqvist Norling, nås via Svenska kyrkans pressjour, tfn 018-16 94 75.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, Act Svenska kyrkan (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

FAKTA

Kyrkohandbok för Svenska kyrkan innehåller ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster, till exempel dop, vigsel, begravning och högmässa. Vissa formuleringar och böner ska användas medan andra är förslag. Handboken ger möjlighet att fira gudstjänst på olika sätt och för olika behov, allt efter det lokala och aktuella sammanhanget.

Den nya kyrkohandboken togs i bruk 20 maj 2018, och finns nu också på fem nationella minoritetsspråk – finska, meänkieli, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Dessa översättningar togs officiellt i bruk i gudstjänster på pingstdagen den 31 maj 2020.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Extra bidrag till församlingar för coronarelaterade insatser22.9.2020 13:56:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkan har nu fördelat extra bidrag till 25 församlingar och pastorat, till lokala insatser för socialt utsatta grupper med anledning av coronasituationen. Pengarna kommer från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som i juli beslutade om ett tillfälligt bidrag till civilsamhällets organisationer, för att hjälpa samhällets mest utsatta under coronapandemin.

Maratonlöparen och biskopen springer för Världens barn18.9.2020 10:09:17 CESTPressmeddelande

Den 23 september ”tjuvstartar” hallänningen och maratonlöparen Håkan Jonsson sin svettiga insats inför avslutningen av årets Världens barn-kampanj. För att sätta fokus på barns situation i världen, springer han från Onsala till Kungsbacka tillsammans med Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, och delar av sträckan med Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann och fotbollsstjärnan Lotta Schelin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum