Umeå kommun

Övergivna och trasiga cyklar städas bort från centrum

Dela

Under hösten städar vi bort övergivna och trasiga cyklar från centrala Umeå. Syftet är att förbättra tillgängligheten i centrum. – Trasiga och kvarlämnade cyklar tar plats i cykelparkeringar och är även ett hinder vid renhållnings- och vinterväghållningsarbetet, säger gatuingenjör Martin Nylander.

Kampanjen Håll Umeå rent fortsätter nu med att vi städar bort cyklar som är övergivna och trasiga i Umeå centrum. Med det vill vi förbättra tillgängligheten och underlätta för renhållningen.
 
Arbetet startar 4 oktober med märkning och efter cirka tre veckor plockas cyklarna bort.
- Det är även en estetisk fråga eftersom dessa övergivna cyklar förfular stadsbilden, menar Martin Nylander.
 

Märks med röda lappar 

Alla cyklar som bedöms som övergivna märks med en röd lapp där det framgår när cykeln behöver flyttas på för att inte Umeå kommun ska ta hand om den. Tre veckor senare kommer de märkta cyklarna som fortfarande står kvar att forslas bort.
 
Alla cyklar som forslas bort fotograferas. Dessutom dokumenteras också plats och eventuell identifikation.
 
Cyklar som har ett värde tas om hand, fotograferas och registreras. Det gäller även olåsta cyklar som uppenbarligen är övergivna. Lista på tillvaratagna cyklar överlämnas till polisens hittegods.
 

Skickas till skrotning

Cyklar som bedöms som skrot skickas till skrotning omgående. Som skrot räknas cyklar som saknar väsentliga delar, till exempel hjul, styre och/eller har så svåra skador att de inte går att cykla på.
 
Arbetet börjar 4 oktober och beräknas pågå i tre till fyra veckor. Det berörda området är i första hand centrala stan mellan Västra Esplanaden (väg 503) och Östra Kyrkogatan och mellan Bangatan och älven.
 

För mer information: 

Martin Nylander

gatuingenjör

090-16 53 89

martin.nylander@umea.se

 

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum