Åklagarmyndigheten

Överklagande till Högsta domstolen i mål om synnerligen grov misshandel

Dela

Riksåklagaren har överklagat hovrättsdom och vill att Högsta domstolen prövar när en misshandel ska anses synnerligen grov.

Hovrätten har dömt en man för bland annat grov misshandel till fängelse i fyra år och sex månader. Misshandeln har bestått i att mannen under flera timmars tid misshandlat sin sambo med knytnävar och tillhyggen över huvud och kropp, hällt kokande vatten runt och över hennes underliv, tagit upprepade strypgrepp samtidigt som han uttalat dödshot samt med full kraft slagit mot hennes underben med ett hyllplan till en garderob, vilket orsakat en fraktur på underbenet. Av misshandeln har sambon orsakats synnerliga smärtor och omfattande skador, bland annat då frakturen i underbenet inflammerats och hon därmed riskerar bestående men. Efter misshandeln har mannen, för att undgå ansvar, under uppemot en veckas tid hindrat sambon från att komma under läkarbehandling, vilket orsakat henne synnerligt lidande och förvärrat hennes skador.

Riksåklagaren yrkar i Högsta domstolen att mannen ska dömas för synnerligen grov misshandel och att påföljden ska bestämmas till fängelse i sex år. Det är enligt riksåklagaren av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar när en misshandel ska anses synnerligen grov.

Läs mer: AMR 4785-19 (pdf)

Kontakt
My Hedström, byråchef, 010-562 50 27

Presstjänsten
010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Fem män begärs häktade för synnerligen grovt narkotikabrott i Vallentuna7.7.2020 10:09:43 CESTPressmeddelande

I fredags kväll gjordes ett beslag av en stor mängd narkotika i Vallentuna i norra Stockholm. Fem män greps av polis och anhölls av åklagare under lördagen på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Åklagare har nu begärt de misstänkta häktade vid Attunda tingsrätt. Häktningsförhandlingarna hålls i dag tisdag och beräknas vara avslutade strax efter klockan 15. Åklagaren är tillgänglig för kommentarer på telefon efter den sista förhandlingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum