Enköpings kommun

Överklagandena om bygge på Stattomten avslås

Dela

Förvaltningsrätten har beslutat att de två överklagandena som kommit in mot beslutet om hotellbygge på Stattomten ska avslås.

Det är beslutet i kommunstyrelsens plan-, mark- och exploateringsutskott (plex-utskottet), om att skriva under ett markanvisningsavtal med Vi Invest för att bygga ett hotell på Stattomten, som förvaltningsrätten har granskat.

Förvaltningsrätten har granskat hur plex-utskottet skött handläggningen av ärendet, om beslutet togs i strid med beslut från kommunfullmäktige, om beslutet gynnande enskild näringsidkare, plex-utskottets rätt att fatta beslut och ifall det skett otillåtet statsstöd.

Finns inte skäl att upphäva beslutet

Förvaltningsrätten har nu kommit fram till att det inte finns skäl till att upphäva beslutet om markanvisningsavtalet. Enligt förvaltningsrätten har beslutet inte gynnat enskild näringsidkare enligt kommunallagen och det har inte skett något otillåtet statsstöd. Förvaltningsrätten har också kommit fram till att plex-utskottet har haft rätt att fatta beslut om markanvisningsavtalet och att det inte står i strid med tidigare beslut från kommunfullmäktige. Det finns inte heller någon anledning att upphäva beslutet utifrån hur plex-utskottet skött handläggningen av ärendet.

– Även om prissättningen av marken i markanvisningsavtalet bland annat till viss del understiger det marknadspris som angetts i en extern värdering har vi bedömt att godkännandet av avtalet i sig inte inneburit ett individuellt inriktat stöd till enskild eller ett anmälningspliktigt statsstöd. I bedömningen har hänsyn tagits till bland annat att godkännandet av markanvisningsavtalet utgör ett led i en pågående markanvisningsprocess och att något bindande avtal om överlåtelse av marken inte finns för närvarande, säger Anna Maria Åslund Nilsson, lagman, i ett pressmeddelande på Sveriges domstolars webbplats.

Läs mer om förvaltningsrättens beslut i ett pressmeddelande på Sveriges domstolars webbplats

Nu fortsätter processen

I och med förvaltningsrättens beslut fortsätter nu processen med att utveckla Stattomten.

– Det är oerhört skönt att vi äntligen fått ett domslut. Jag tror vi är många som ser fram emot att processen nu kan fortsätta och vi får ett hotell på platsen, säger Ulrika Ornbrant (C), ordförande kommunstyrelsens plan-, mark- och exploateringsutskott.

Nyckelord

Kontakter

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Kungsgatan 39
745 36 Enköping

0171–62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum