Europaparlamentet

Översikt: Europaparlamentets plenarsession 18-21 januari

Dela

Sessionsinfo 18-21 januari 2021, Europaparlamentets plenarsammanträde i Bryssel

Covid-19-vacciner: Europaparlamentet debatterar den senaste utvecklingen

Parlamentet väntas upprepa kravet på mer klarhet och öppenhet när det gäller vaccinavtal, godkännandeförfaranden, tillgänglighet och distributionen av covid-19-vacciner.

Stormningen av Kapitolium: debatt om den politiska utvecklingen i USA

På onsdag morgon debatterar Europaparlamentet den våldsamma attacken mot den amerikanska kongressen och installationen av Joe Biden som USA:s nya president.

Europaparlamentet debatterar det portugisiska rådsordförandeskapets prioriteringar

På onsdag morgon debatterar ledamöterna och Portugals premiärminister António Costa det nya portugisiska rådsordförandeskapets prioriteringar för de kommande sex månaderna.

Parlamentet presenterar sina planer för att främja jämställdhet

På torsdag debatterar och röstar parlamentet om tre resolutioner som föreslår en mängd åtgärder för att främja jämställdhet och förbättra skyddet av kvinnors rättigheter.

Ledamöterna vill garantera ”rätten att inte vara uppkopplad”

Parlamentet väntas uppmana till att inrätta en ny EU-lag som slår fast rätten att koppla bort sig digitalt från arbetet utan att riskera konsekvenser.

Övriga ärenden på dagordningen

Europaparlamentet debatterar och röstar också om följande ärenden under veckans plenarsammanträde.

Mer information

Slutgiltigt förslag till föredragningslista

Se plenarsammanträdet direkt på nätet

Presskonferenser och andra händelser

EP Multimedia Centre: ljud- och bildmaterial för journalister

EPNewshub

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Utfrågning om aborträtten i Polen24.2.2021 13:02:40 CETPressmeddelande

I Polen har det styrande partiet Lag och Rättvisa fört en lång kamp mot aborträtten. Den nya kritiserade abortlagen och rättsstatsprincipen står på agendan när Europaparlamentet idag kl. 13.45–15.15 frågar ut Helena Dalli, EU-kommissionär för jämlikhet, Andrzej Sadoś, Polens ambassadör till EU samt Marta Lempar, en av grundarna till ”Polska kvinnostrejken” och andra representanter från civilsamhället.

Ny opinionsundersökning: Så ser svenskarna på EU-samarbetet12.2.2021 05:59:00 CETPressmeddelande

I EU har stödet för samarbetet stärkts under pandemin. I Sverige har stödet fallit, men är fortfarande högre än genomsnittet i EU. Synen på vad EU bör prioritera i framtiden har förändrats. Svenskarna vill att EU prioriterar åtgärder för att bekämpa terrorism och organiserad brottlighet. Den senaste Parlameter-undersökningen, som Kantar Sifo har genomfört i november-december 2020 på uppdrag av Europaparlamentet, visar att 63 % av EU-medborgarna anser att EU-medlemskapet är bra, vilket är den högsta noteringen sedan 2007. I Sverige är motsvarande andel 68 %, vilket är en minskning med fyra procentenheter. Andelen EU-medborgare som anser att deras land har tjänat på att vara med i EU har stigit med fyra procentenheter till 72 %. I Sverige är motsvarande andel 66 %, vilket är en minskning med sex procentenheter. Hälften av EU-medborgarna svarar att de har en positiv bild av unionen. Det motsvarar en ökning på tio procentenheter jämfört med hösten 2019. 14 % av de tillfrågade EU-medborgarn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum