Region Örebro län

Oviss framtid när den globala ekonomin bromsar och arrangemang ställs in

Dela

Med ett regeringsuppdrag som regionalt utvecklingsansvarig ska Region Örebro län samordna arbetet med hållbar utveckling i Örebro län. Det handlar bland annat om att ta ett samordnande ansvar för den regionala näringslivspolitiken och kulturpolitiken. Att med olika insatser för länets företag arbeta för att dämpa de ekonomiska effekterna av virusutbrottet.

- Vårt uppdrag är att skapa goda miljöer för näringslivets utveckling och stärka företagens konkurrenskraft. Vi har en rejäl verktygslåda för det. Just nu ser vi över de konkreta behoven bland länets bolag för att skapa en bild av hur olika branscher drabbas av coronaviruset/covid-19, säger regionråd Irén Lejegren (S).

I nästa fas av krisen handlar det om hur verktygslådan ska användas för att livskraftiga företag inte ska gå omkull när mycket i ekonomin sätts på paus. Region Örebro län är ägare och finansiär i det regionala innovations- och företagsstödjande systemet där flera aktörer, bland andra Almi, har viktiga roller att spela för företags tillblivelse, utveckling och tillväxt.

- Vi för löpande dialog med Näringsdepartementet och myndigheter som Tillväxtverket och Vinnova. I länet har vi ett gott samarbete med alla kommuner inom Business Region Örebro. Tillsammans kan vi göra skillnad för företagen, säger Irén Lejegren.

För kultursektorn och civilsamhällets aktörer kommer virusutbrottet att leda till en allvarlig situation på både kort och lång sikt.

- Inställda arrangemang drabbar institutioner och föreningar såväl som kulturföretag och fria kulturskapare. Här för vi samtal med Kulturdepartementet, Statens kulturråd, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och med institutionerna. Det är viktigt för vår demokrati att den kulturella infrastrukturen i länet säkerställs både för kultursektorn och för civilsamhället, säger regionråd Torbjörn Ahlin (C).

Nyckelord

Kontakter

Irén Lejegren, regionråd (S) 070-663 19 75

Torbjörn Ahlin, regionråd (C) 019-6027454

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Här är kulturaktörerna som får ekonomiskt stöd till följd av coronakrisen10.7.2020 09:23:00 CESTPressmeddelande

Det är nu klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd för att klara sig igenom den kris som coronapandemin medför. 48 kulturaktörer får dela på 1,5 miljoner kronor och 23 ideella föreningar delar på 350 000 kronor. "Med våra stödpaket vill vi stödja kulturen i länet för att överbrygga den tid under vilken pandemin slår hårt mot kulturlivet", säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden Region Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum