Region Örebro län

Oviss framtid när den globala ekonomin bromsar och arrangemang ställs in

Dela

Med ett regeringsuppdrag som regionalt utvecklingsansvarig ska Region Örebro län samordna arbetet med hållbar utveckling i Örebro län. Det handlar bland annat om att ta ett samordnande ansvar för den regionala näringslivspolitiken och kulturpolitiken. Att med olika insatser för länets företag arbeta för att dämpa de ekonomiska effekterna av virusutbrottet.

- Vårt uppdrag är att skapa goda miljöer för näringslivets utveckling och stärka företagens konkurrenskraft. Vi har en rejäl verktygslåda för det. Just nu ser vi över de konkreta behoven bland länets bolag för att skapa en bild av hur olika branscher drabbas av coronaviruset/covid-19, säger regionråd Irén Lejegren (S).

I nästa fas av krisen handlar det om hur verktygslådan ska användas för att livskraftiga företag inte ska gå omkull när mycket i ekonomin sätts på paus. Region Örebro län är ägare och finansiär i det regionala innovations- och företagsstödjande systemet där flera aktörer, bland andra Almi, har viktiga roller att spela för företags tillblivelse, utveckling och tillväxt.

- Vi för löpande dialog med Näringsdepartementet och myndigheter som Tillväxtverket och Vinnova. I länet har vi ett gott samarbete med alla kommuner inom Business Region Örebro. Tillsammans kan vi göra skillnad för företagen, säger Irén Lejegren.

För kultursektorn och civilsamhällets aktörer kommer virusutbrottet att leda till en allvarlig situation på både kort och lång sikt.

- Inställda arrangemang drabbar institutioner och föreningar såväl som kulturföretag och fria kulturskapare. Här för vi samtal med Kulturdepartementet, Statens kulturråd, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och med institutionerna. Det är viktigt för vår demokrati att den kulturella infrastrukturen i länet säkerställs både för kultursektorn och för civilsamhället, säger regionråd Torbjörn Ahlin (C).

Nyckelord

Kontakter

Irén Lejegren, regionråd (S) 070-663 19 75

Torbjörn Ahlin, regionråd (C) 019-6027454

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Solskensreportage: EVA-kooperativet ger människor en chans8.4.2020 13:11:00 CESTPressmeddelande

Allt började med en dröm om en mer hållbar framtid, ett stort intresse för grovsopor och en vilja att jobba efter flera års arbetslöshet. I dag driver EVA-kooperativet en secondhand-butik, en skaparverkstad och en servicegrupp, men framför allt driver de en verksamhet som är till för människor. Människor som, precis som de själva, stått långt ifrån arbetsmarknaden och som nu får en chans.

Solskensreportage: Samarbete i Hallsberg gör skillnad på riktigt8.4.2020 13:11:00 CESTPressmeddelande

ATV & Maskin och Aniara Maskin & Fastighet har ett gott och välfungerande samarbete. När försäljningen ökar i butiken kan arbetskapaciteten öka i verkstaden – en vinst för båda företagen, för kunderna och kanske främst för de som arbetar i verkstaden. Tillsammans ger de nämligen ungdomar en chans att komma in i arbetslivet. Ungdomar som annars står långt ifrån arbetsmarknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum