Trafikverket

Oxbergsbron får en tillfällig ersättare

Dela

Ett intensivt arbete pågår för att Oxbergsbron ska ha en ersättningsbro på plats till midsommar. Att störa så lite som möjligt är Trafikverkets ambition.

För att kunna återuppta trafiken så snart som möjligt på Oxbergsbron i Mora kommun pågår nu ett intensivt arbete för att hitta en tillfällig lösning innan en helt ny brolösning finns på plats. Förarbetet med projektering och konstruktion samt byggnation tar cirka sex månader. En preliminär prognos visar att en ersättningsbro kan vara på plats till midsommar.

Trafikverkets ambition är att störa så lite som möjligt och har en löpande dialog med Vasaloppet och Blybergssågen som påverkas av detta.

På längre sikt finns planer på att eventuellt ersätta bron med två nya broar, en för respektive trafikslag.

Bakgrund
Vid en besiktning av Oxbergsbron för cirka en månad sedan konstaterades att bärigheten för både järnvägs- och vägtrafik inte uppfyller de säkerhetskrav som finns. Orsaken är att omfattande skador under bron har observerats, vilket innebär att den inte längre är tillräckligt säker. Bron stängdes för utredningsarbete och för att finna lösningar till hur trafiken kan återupptas igen.

Fakta Oxbergsbron
Oxbergsbron tar både väg och järnväg över Österdalälven vid Oxberg i Mora kommun, bron passerar gränsen mot Älvdalens kommun. Bron är cirka 150 m lång och är en av Sveriges få kombinerade väg- och järnvägsbroar.
Vägen: "Vasaloppsvägen" (Mora)– Oxberg–Sälen.
Järnvägen: Älvdalen-Mora, endast godståg. Järnvägen öppnades för trafik
år 1900. Bron byggdes i samband med det.

Kontakter

Stefan Tångring, projektledare,
Trafikverket, 070-523 50 13
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum