Trafikverket

Oxbergsbron i Dalarna stängs för trafik

Dela

Oxbergsbron stängs nu för all trafik på grund av att dess bärförmåga inte uppfyller de säkerhetskrav som finns. Försämringen av den gamla bron har gått snabbare än beräknat.

Foto Göran Fält
Foto Göran Fält

Vid senaste besiktningen av Oxbergsbron konstaterades att stabiliteten för både järnvägs- och vägtrafik inte uppfyller de säkerhetskrav som finns. Orsaken är att omfattande skador under bron har observerats, vilket innebär att den inte längre är tillräckligt säker. Bron stängs nu för vidare utredning och åtgärder.

- Trafiksäkerheten är prioritet ett och när vi nu konstaterat brister i stabiliteten stänger vi för all trafik. Vi är och har varit medvetna om att bron börjat bli uttjänt och behöver ersättas. Försämringen har gått snabbare än beräknat, säger Valle Janssen, brosamordnare på Trafikverket. 

Avstängningen blir långvarig. Skyltar hänvisar till alternativa vägar. En utredning är igång för att hitta lösningar för att återuppta trafik. I slutet av november kan Trafikverket lämna mer information om vad utredningen visar. På längre sikt finns planer på att eventuellt ersätta bron med två nya broar, en för respektive trafikslag.

 

Fakta Oxbergsbron
Oxbergsbron tar både väg och järnväg över Österdalälven vid Oxberg i Mora kommun, bron passerar gränsen mot Älvdalens kommun. Bron är cirka 150 m lång och är en av Sveriges få kombinerade väg- och järnvägsbroar. Vägen: "Vasaloppsvägen" (Mora)– Oxberg–Sälen. Järnvägen: Älvdalen-Mora, endast godståg. Järnvägen öppnades för trafik år 1900. Bron byggdes i samband med det.

Kontakter

Valle Janssen, brosamordnare,
Trafikverket, 070-544 57 47
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Foto Göran Fält
Foto Göran Fält
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum