Konkurrensverket

P-automater upphandlades felaktigt av Örebro kommun

Dela

Örebro kommun har gjort en otillåten direktupphandling av parkeringsautomater. Det anser Konkurrensverket som nu vänder sig till förvaltningsrätten och yrkar att kommunen döms att betala 145 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

I början av 2019 var ett fyrtiotal parkeringsautomater i Örebro kommun ur funktion och avstängda. Kommunen hade vid tidpunkten inte något gällande avtal om leverans av parkeringsautomater och annonsering av en ny upphandling hade försenats på grund av interna omständigheter.

Kommunen vände sig därför vid fyra tillfällen under 2019 direkt till en tidigare ramavtalsleverantör för köp av parkeringsautomater utan att köpet först annonserades enligt lagen om offentlig upphandling. Konkurrensverkets yrkande om upphandlingsskadeavgift avser ett avtal som slöts i oktober 2019. Värdet av upphandlingen uppgår till 1 916 838 kronor, vilket överskrider gränsen för när en direktupphandling kan genomföras.

– En otillåten direktupphandling är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna. Det är viktigt att den upphandlande myndigheten har framförhållning och planerar sina upphandlingar på ett sådant sätt att otillåtna direktupphandlingar inte sker, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket ansöker nu hos Förvaltningsrätten i Karlstad att domstolen dömer Örebro kommun att betala 145 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se

Sophia Anderberg, processråd, 08-700 15 63, sophia.anderberg@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum