Dramaten

På djupet med Unga Dramaten

Dela

Unga Dramaten startar en helt ny serie med samtal och undersökande arbete där barn, unga och konst står i fokus. Det första samtalet Var är mitt hemma? utgår från en läsning av monologer som författaren, konstnären och illustratören Stina Wirsén skrivit och som handlar om att behöva ryckas upp från sitt hem. Medverkar, på Lejonkulan den 8 december, gör skådespelare från Dramatens ensemble och psykologerna Hanna Weyler Müller och Hanna Thermaenius från Rädda Barnen.

Stina Wirsén. Foto: Leonard Stenberg.
Stina Wirsén. Foto: Leonard Stenberg.

Stina Wirsén har, i nära samarbete med psykologer från Rädda barnens Centrum för stöd och behandling, skrivit tolv monologer om att bli flyttad på, om att hitta ett nytt tryggt hem eller att förtvivlat sakna sitt gamla. De handlar om att gång på gång ryckas upp och tvingas lita på nya vuxna, igen och igen. Texterna baseras på erfarenheter av att möta barn i utsatta situationer.

Kvällen inleds med att skådespelare ur Dramatens ensemble läser monologerna och därefter följer ett samtal mellan Stina Wirsén och psykologerna Hanna Weyler Müller och Hanna Thermaenius från Rädda Barnen. Moderator är Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Stina Wirsén är författare, konstnär och illustratör som skrivit och illustrerat många barnböcker. Hon har tilldelats utmärkelser som Expressens Heffaklump för barnlitteratur, Elsa Beskow-plaketten, och Nordiska Tecknares pris. För Dramaten har hon tillsammans med Sara Riedel skrivit barnmusikal Får jag vara med? som hade premiär våren 2020 och som sätts upp igen med nypremiär 1 april 2022.

Hanna Thermaenius och Hanna Weyler Müller arbetar som psykologer på Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling. De är båda specialiserade inom traumafokuserad behandling och träffar många barn som bytt sitt hemma. För Rädda Barnen har de också tagit fram böckerna Var är Sigges hemma?, Lilla boken om Stop! Min kropp och Stop! Min kropp!.

Var är mitt hemma? ingår i samtalsserien Unga Dramaten går på djupet som planeras att genomföras med olika teman 4-6 gånger per säsong.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stina Wirsén. Foto: Leonard Stenberg.
Stina Wirsén. Foto: Leonard Stenberg.
Ladda ned bild
Unga Dramaten går på djupet. Foto: Klara G.
Unga Dramaten går på djupet. Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Välkommen att bevaka premiären av En pjäs för de levande i en döende värld av Miranda Rose Hall2.8.2022 14:46:31 CEST | Pressinbjudan

Lördagen den 20 augusti, klockan 19.00 på Tornrummet. En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Regi: Malin Stenberg. Medverkande: Helmon Solomon. OSA senast 15 augusti till: pressinbjudan@dramaten.se

Sverigepremiär för klimatsmart föreställning på världsturné2.8.2022 13:25:12 CEST | Pressmeddelande

En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Sverigepremiär den 20 augusti på Tornrummet. –Jag vill att folk skall vara lite småförbannade när de lämnar salongen. Men med en stark känsla av att vi inte är ensamma på jorden, säger Malin Stenberg, som regisserar Dramatens uppsättning.

Dramaten och Järvaveckan för ett levande kulturliv och hållbart samhälle30.5.2022 13:01:20 CEST | Pressmeddelande

Unga Dramaten kommer till Spånga IP och Järvaveckan för att framföra monologer i den direktsända tv-kanalen Järvaveckan Live. På Dramatens egen scen visas två föreställningar av Den omättliga vägen för Järvaveckans gäster den 2 och 3 juni, och den 5 juni framträder Tensta Gospel Choir i samband med filmvisning av den Guldbaggenominerade dokumentären KÖREN - En film om Tensta Gospel Choir.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum