Västerås stift, Svenska kyrkan

På midsommardagen kommer Apostlarna från Evertsberg hem igen

Dela

För fem år sedan stals flera kulturhistoriskt värdefulla föremål från Evertsbergs kapell. Tio apostlar, en pietà, ett krucifix och ett träskrin, alla över 600 år gamla. Brottet följdes av en omfattande, internationell utredning som kom att bli avgörande för uppklarningen av tidigare kyrkstölder över hela Sverige.

Evertsbergsskulpturerna, träskulpturer från medeltiden, anses vara av högsta kvalitet och har ett stort konsthistoriskt värde – både i Sverige och internationellt. Det berättar John Rothlind, kulturarvssamordnare i Västerås pastorat, som med sin bakgrund från Nationalmuseum har stenkoll på konsthistoria.
– Evertsbergsskulpturerna är bland det finaste vi har av nordtysk skulptur, och det finns nästan inget bevarat från den tiden.

På midsommardagen klockan 14.00 kommer Evertsbergsskulpturerna att återinföras i altarskåpet. Kapellvärden Christina Stormats är förväntansfull och rörd.  
– Kapellet kommer att få tillbaka sin själ, den har varit ganska så trasig. Det är många bybor som frågat efter skulpturerna och jag vet att många är spända på att se dem.
”Äntligen får de komma hem”, utbrister Ulla-Britt Emanuelsson, medlem i kyrkorådet.  
– Det är ju i Evertsberg de ska vara, inte i Spanien, Tyskland eller någon annanstans. De ska vara i det lilla kapellet där uppe på kullen i Evertsberg – och där ska de stå för alltid.

Midsommardagen 23 juni, kl. 14 är det återinvigning av altarfigurerna. Medverkande: Biskop Mikael Mogren, kulturarvssamordnare John Rothlind och kyrkoherde Malou Wirström 

Nyckelord

Kontakter

Åke Paulsson, Informatör
tel. 070-3786170

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Bilden på Väggen visar hur figurerna såg ut i kyrkan innan stölden.
Bilden på Väggen visar hur figurerna såg ut i kyrkan innan stölden.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Tuffa prioriteringar väntar stiftets församlingar7.10.2018 07:30Pressmeddelande

Västerås stift beviljar församlingar och pastorat totalt 25,8 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning för 2019. Ersättningen är statens kompensation för att Svenska kyrkan vårdar och underhåller det kyrkliga kulturarvet. Men arbetet med att prioritera bland ansökningarna har varit tufft, då totalkostnaden för de projekt som ansökt om ersättning var 82,6 miljoner kronor. – Differensen vittnar om att statens kompensation inte tillnärmelsevis inte når upp till det verkliga behovet. Det gör att många angelägna projekt i stiftet måste vänta för att medlen inte räcker, säger Mikael Karlsson Aili, stiftsantikvarie i Västerås.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum