Arbetsmiljöverket

På onsdag presenterar Arbetsmiljöverket ny undersökning om besvär orsakade av jobbet under pandemiåret

Dela

Välkommen att delta i Arbetsmiljöverkets digitala pressträff! På onsdag den 1 september klockan 9:00 presenterar vi en ny undersökning - Arbetsorsakade besvär 2020. Undersökningen belyser upplevda hälsoproblem till följd av arbetet bland sysselsatta på den svenska arbetsmarknaden.

Statistiken bygger på 11 500 intervjuer med sysselsatta (16-74 år) och beskriver besvär som har orsakats av arbetet: vad besvären består i, vilka faktorer man menar har förorsakat besvären samt eventuell sjukfrånvaro till följd av besvären.

Undersökningen svarar på frågor om:

 Hur många som har haft besvär av arbetet
 Besvärens placering i kroppen
 Vad i arbetet som kan ha orsakat hälsoproblemen.

Medverkande: På pressträffen medverkar bland andra Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för analys och statistik på Arbetsmiljöverket och Elin Vidlund, genusforskare och sakkunnig inom ergonomi på arbetsmiljöverkets regelavdelning.

Tid: Onsdag den 1 september 2021, kl. 09:00 – 10:00
Plats: Digital pressträff. Pressträffen webbsänds på av.se.
Länk till livesändningen: https://www.av.se/om-oss/kalendarium/webbsand-presstraff---arbetsorsakade-besvar/

Föranmälda journalister kan få möjlighet att ställa frågor via Skype. Obligatorisk föranmälan senast den 31 augusti klockan 12:00 via mejl till: hanna.soder@av.se ( ange gärna vilken media du företräder och om du önskar enskilda intervjuer).

Varmt välkommen!

För mer information:
Sonya Aho, pressekreterare, telefon 010-730 98 04, e-post sonya.aho@av.se
Presstjänsten vid Arbetsmiljöverket, telefon 010-730 91 55, e-post presstjansten@av.se

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket
Svetsarvägen 12
171 41 Solna

010-730 91 55http://www.av.se

Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. 

Följ Arbetsmiljöverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket

Få undersöker riskerna med långvarigt stillasittande arbete28.10.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

I en EU-gemensam insats har Arbetsmiljöverket inspekterat nära 1400 arbetsställen med fokus på risker för långvarigt stillasittande. Inspektionsinsatsen har resulterat i drygt 600 meddelanden om krav på att åtgärda brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Vanliga problem var brister i arbetsgivarens rutiner för att undersöka, bedöma och åtgärda risker som långvarigt stillasittande arbete kan innebära.

Ökad ohälsa på svenska arbetsplatser 20201.9.2021 09:05:00 CEST | Pressmeddelande

Var tredje sysselsatt upplever hälsoproblem kopplade till arbetet enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Trötthet och värk i kroppen är de vanligaste besvären. För hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar och långvarigt stillasittande är de vanligaste orsakerna. Särskilt utsatta är kvinnor som arbetar inom kommuner och regioner. Där upplever fyra av tio hälsobesvär till följd av jobbet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum