Statens veterinärmedicinska anstalt

På totalförsvarsdagen i Malmö lyfter SVA livsmedelsberedskap

Dela

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) deltar på totalförsvarsdagen i Malmö lördag 18 juni. Kopplingen veterinärmedicin och försvar kan se långsökt ut men om tillgången till mjölk, ägg och kött stryps för soldater och civila minskar Sveriges motståndskraft snabbt.

Övning med provtagning i fält för att skydda bete. Foto: SVA.
Övning med provtagning i fält för att skydda bete. Foto: SVA.

De statliga livsmedelslagren avskaffades runt millennieskiftet, men en oroligare värld kräver att försörjningen av mat och dricksvatten kan tryggas vid en kris. Tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket dras nu planerna upp för hur Sverige kan bygga upp en bättre livsmedelsberedskap. En viktig del i en robust livsmedelsberedskap är att skydda våra djur mot olika slags sjukdomar.

– Det finns en stor risk att det snabbt skulle kunna bli brist på mat i Sverige om krisen eller kriget kommer. Nu satsar vi på att bygga upp en ny robust livsmedelsberedskap i Sverige. På SVA arbetar vi kontinuerligt för att bli mer flexibla och snabbare på att upptäcka nya smittor. Det gäller både naturliga smittor som smittor som kan spridas av fientligt inställda aktörer, säger Öjar Melefors, säkerhetsspecialist på SVA.

På totalförsvarsdagen visar SVA och en av hemvärnets CBRN-plutoner* hur de samarbetar för att utveckla metoder och kunskap om hur laboratorieanalyser av smittämnen kan utföras under kris i fält.

*CBRN står för kemiska (C), biologiska (B), radiologiska (R) och nukleära (N) stridsmedel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Övning med provtagning i fält för att skydda bete. Foto: SVA.
Övning med provtagning i fält för att skydda bete. Foto: SVA.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

Antibiotikaresistensen stabil hos djur – undantag finns21.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

I Sverige har ledstjärnan för arbete mot antibiotikaresistens bland bakterier från djur under många år varit att jobba med förebyggande djurhälsoarbete. Redan på åttio- och nittiotalen gjordes grundarbetet då stora förbättringar uppnåddes, den stora majoriteten av djurslag i Sverige har ett gott läge när det gäller antibiotikaresistens. Idag publicerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Folkhälsomyndigheten den samlade rapporten Swedres-Svarm 2021.

11 EU-länder jämför hantering av sjukdomsutbrott för bättre samarbete14.6.2022 11:46:15 CEST | Pressmeddelande

Sjukdomsutbrott kan på kort tid påverka hela vårt samhälle. Ett exempel är livsmedelsburna smittor såsom salmonella, som kan spridas mellan djur och människor. Som en del i Sveriges förmåga att hantera denna typ av utbrott kommer fyra svenska myndigheter genomföra en övning som tagits fram på EU-nivå: SimEx. Övningen genomförs på liknande sätt av motsvarande myndigheter i ytterligare tio EU-länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum