Naturskyddsföreningen

PÅMINNELSE: Digital pressträff om klimatkrisen – dags att förbjuda bensin och diesel

Dela

Naturskyddsföreningen håller en serie pressträffar om klimatkrisen. På den första pressträffen presenteras en ny juridisk analys av hur ett förbud mot försäljning av bensin och diesel samt förbud mot att använda fossil energi inom industrin kan utformas. En ny opinionsundersökning av hur det svenska folket ställer sig till ett liv utan fossila bränslen presenteras också.

Pressträffarna har redan rönt ett mycket stort intresse – fler än 1500 personer har anmält sig på förhand. Vi har därför stängt chatten.

Om du vill delta och om du vill ställa frågor efter presentationerna –
maila till petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se så får du en zoom-länk.

Pressträff 5 oktober kl 09.00-09.45: Fossilförbud – nödvändigt och fullt genomförbart

  • Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsförening inleder.
  • Ny Sifo-undersökning: Så ställer sig svenska folket till ett fossilförbud.
  • Klimatstatistik som visar temperaturökningens påverkan på skog, glaciärer och väder. Sveriges utsläpp är en bidragande faktor.
  • Därför är ett fossilförbud nödvändigt, Kevin Anderson, professor och klimatforskare vid Manchester University.
  • Så genomförs fossilförbudet, Josia Hort, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, presenterar en ny juridisk analys.
  • Uppmaningar till politikerna och råd till allmänheten.

Pressträff nr två: 19 oktober kl. 9.00-9.45: Sanningen om den svenska klimatpolitiken – räcker den ända fram?

Pressträff nr tre: 10 november kl. 9.00-9.45: Vi ställer politikerna mot väggen - hur kommer de ta sitt ansvar för klimatet?

 Utrymme att ställa frågortill talarna kommer att finnas. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl kommer att vara tillgänglig för frågor.

Maila petra.holgersson@naturskyddsföreningen för deltagande i pressträffen.


VÄLKOMMEN!

Bilder

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen på plats på FN:s klimattoppmöte COP2626.10.2021 15:35:05 CEST | Pressmeddelande

FN:s klimattoppmöte i Glasgow är ett helt avgörande möte för att världen ska ha en chans att begränsa de värsta effekterna av klimatförändringarna. Naturskyddsföreningen kommer att vara på plats och kan ge direktrapporter till media. Här kan du ta del av Naturskyddsföreningens positionspapper med de frågor föreningen kommer att driva och bevaka under mötet, och i efterhand se den pressträff som hölls om klimattoppmötet tidigare idag.

PÅMINNELSE: Pressträff om klimatkrisen – Vad står på spel vid FN:s klimattoppmöte?   25.10.2021 10:13:39 CEST | Pressmeddelande

Välkommen till en digital pressträff den 26 oktober om FN:s klimattoppmöte i Glasgow – ett helt avgörande möte för att världen ska ha en chans att begränsa de värsta effekterna av klimatförändringarna. Vid pressträffen lyfts bland annat vilka knäckfrågorna är, vad Sverige och EU prioriterar och vilka förväntningar miljörörelsen har. Deltagare är Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Sveriges biträdande chefsförhandlare och Fältbiologernas ordförande.

Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot Skogsstyrelsen22.10.2021 10:20:46 CEST | Pressmeddelande

Med anledning av den senaste veckornas rapportering i media om Skogsstyrelsen och dess ledning skickar Naturskyddsföreningen nu ett brev till näringsminister Ibrahim Baylan. Föreningen riktar skarp kritik mot att det skett en successiv nedmontering av naturvårdsarbetet på Skogsstyrelsen de senaste åren. Nu måste regeringen tillse att Skogsstyrelsens arbete präglas av transparens och integritet, kräver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Industrins frikort från klimatkrav en feltolkning – måste rättas till21.10.2021 07:10:19 CEST | Pressmeddelande

De företag i Sverige som ingår i EU:s utsläppshandel har felaktigt sluppit kompletterande klimatkrav under alla år. Naturskyddsföreningen välkomnar att Klimaträttsutredningen (SOU 2021:21) nu klargör att det går att ställa klimatkrav på dessa verksamheter. Men utredningen lyckas inte presentera ett förslag på hur befintliga verksamheters tillstånd ska kunna omprövas. Ett förbud mot användning av fossil energi till 2030 skulle lösa problemet, skriver Naturskyddsföreningen i sitt remissvar till utredningen.

INBJUDAN: Pressträff om klimatkrisen – Vad står på spel vid FN:s klimattoppmöte?   20.10.2021 13:19:45 CEST | Pressmeddelande

Välkommen till en digital pressträff den 26 oktober om FN:s klimattoppmöte i Glasgow – ett helt avgörande möte för att världen ska ha en chans att begränsa de värsta effekterna av klimatförändringarna. Vid pressträffen lyfts bland annat vilka knäckfrågorna är, vad Sverige och EU prioriterar och vilka förväntningar miljörörelsen har. Deltagare är Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Sveriges biträdande chefsförhandlare och Fältbiologernas ordförande.

Om Cementa ges tillstånd drar vi beslutet inför Högsta förvaltningsdomstolen20.10.2021 08:08:07 CEST | Pressmeddelande

Cementa förväntas inom kort ges tillstånd till fortsatt kalkbrytning på Gotland utifrån riksdagens nya undantagslag ”Lex Cementa”. Detta trots att problemet med cementbrist ser ut att redan vara löst. Om Cementa ändå ges tillstånd av regeringen kommer vi att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen, skriver Naturskyddsföreningen på DN debatt i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum