Europaparlamentet

Påminnelse: Inbjudan till pressträff om nya EU-regler för digitala tjänster

Dela

Hur framskrider förhandlingarna om EU:s nya regler för digitala tjänster? Välkommen att delta i en pressträff den 26 mars med Arba Kokalari (Sverige, EPP), Christel Schaldemose (Danmark, Soc&Dem) och Henna Virkkunen (Finland, EPP), tre nordiska ledamöter som leder förhandlingarna i Europaparlamentet.

Vilka spelregler ska gälla för digitala plattformar som Facebook, Google och Amazon? Vem ska reglera yttrandefriheten online? Och hur kan vi främja en rättvis och öppen digital inre marknad som ger mindre plattformar och företag möjlighet att växa och konkurrera globalt?

Just nu pågår förhandlingarna i Europaparlamentet om hur lagförslaget om digitala tjänster, inklusive sociala medier, marknadsplatser på nätet och andra onlineplattformar ska utformas. Vilka är knäckfrågorna och vilka är de största utmaningarna? Vad bör ändras i EU-kommissionens förslag, innan lagen kan träda i kraft?

De nordiska länderna är starkt representerade i Europaparlamentets förhandlingsteam, med tre ledamöter på nyckelpositioner. Välkommen att lyssna och ställa frågor till:

  • Christel Schaldemose (Danmark, Soc&Dem), föredragande för lagen om digitala tjänster i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd
  • Arba Kokalari (Sverige, EPP), skuggföredragande för lagen om digitala tjänster i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd
  • Henna Virkkunen (Finland, EPP), föredragande för lagen om digitala tjänster i utskottet för industrifrågor, forskning och energi

Vad: Pressträff för svenska, finska och danska journalister

När: Fredag 26 mars kl. 9.00—10.00

Var: digitalt

Språk: engelska

Anmälan: obligatorisk föranmälan senast den 25 mars kl.16.00 till epstockholm@ep.europa.eu

Bakgrund

EU-kommissionen lade fram lagförslaget 15 december 2020. 

Nu håller ledamöterna på att förhandla fram Europaparlamentets ståndpunkt. När både Europaparlamentet och medlemsländernas regeringar har antagit varsin ståndpunkt, börjar förhandlingarna mellan Europaparlamentet och medlemsländerna, för att nå en gemensam överenskommelse.

Länk till bakgrundsinformation om lagförslaget.

Länk till lagstiftningsdatabasen. 

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum