Europaparlamentet

Påminnelse om pressträff 10/9: EU-beredskap för hälsokriser, Afghanistan, blåkortsdirektiv och "Tillståndet i EU"

Dela

Välkommen till en digital pressträff med svenska ledamöter den 10 september kl. 9:00 inför Europaparlamentets plenarsession den 13—16 september. Vi går igenom veckans viktigaste debatter och omröstningar.

Nästa vecka väntas ledamöterna bland annat ta ställning till följande ärenden:

  • Stärkt mandat för EU:s smittskyddsmyndighet i Solna, ECDC: Ledamöterna ska på måndag diskutera ett utökat mandat för ECDC. Enligt det utökade mandatet ska en arbetsgrupp för hälsofrågor på EU-nivå inrättas. Arbetsgruppen ska på begäran kunna bistå medlemsländerna i samband med beredskaps- och insatsplanering och motåtgärder vid utbrott av smittsamma sjukdomar. ECDC ska också utveckla digitala plattformar för epidemiologisk övervakning.
  • Nya regler om gränsöverskridande hot mot människors hälsa: Förordningen om gränsöverskridande hot mot människors hälsa handlar om att säkerställa samordnade insatser mot hot från smittsamma sjukdomar, men också kemiska och biologiska hot. Enligt de nya reglerna som Europeiska kommissionen har föreslagit ska en EU-beredskapsplan för hälsokriser och pandemier upprättas. I den ska även bestämmelser om informationsutbyte, tidig varning och riskhantering ingå. På måndag väntas ledamöterna diskutera förslaget till nya regler.
  • Situationen i Afghanistan: På tisdag väntas ledamöterna diskutera den svåra situationen i Afghanistan.
  • Blåkortsdirektivet: Målsättningen med det så kallade blåkortsdirektivet är att EU ska kunna locka till sig och behålla högutbildade arbetstagare från länder utanför EU, särskilt inom bristyrken. Medlemsländernas regeringar och Europaparlamentet nådde i maj 2021 en preliminär överenskommelse om villkor för inresa av högutbildade arbetstagare från länder utanför EU som vill bosätta sig och arbeta i EU. På tisdag ska överenskommelsen formellt godkännas av Europaparlamentet.  
  • Tillståndet i EU: Den 15 september kl. 9 håller Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett linjetal i Europaparlamentet om tillståndet i EU. Det årliga talet ger en fingervisning om nästa års prioriteringar och kommande förslag. Men det är också ett tillfälle för ledamöterna att som EU-medborgarnas direktvalda företrädare granska och ifrågasätta kommissionens agerande och de åtgärder som har vidtagits under året som gått.

Pressträffen kommer att ge en god översikt över plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till de svenska Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Evin Incir (S).  

Datum: Fredag den 10 september

Tid: Kl. 9:00—9:45

Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälan senast den 9 september kl. 18.00: Skicka e-post till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen. 

Direkt efter pressträffen, med start kl. 10, är du välkommen att lyssna på vårt digitala panelsamtal om "Tillståndet i EU" som sänds på Europaparlamentets ÝouTube-kanal. Medverkar gör Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C), Heléne Fritzon (S) och Jessica Stegrud (SD) samt riksdagsledamot Jessika Roswall (M). Mer information

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum