Europaparlamentet

Påminnelse om pressträff 29 april: inför Europaparlamentets plenarsession

Dela

Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Abir Al-Sahlani (C) fredag den 29 april kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste debatterna och omröstningarna inför kommande veckas plenarsession den 2-6 maj.

Under nästa veckas plenarsession i Strasbourg väntas ledamöterna ta ställning till:

  • Konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina
  • Gemensam laddare: För att minska onödiga e-avfall vill EU införa en gemensam laddare för små elektroniska enheter – USB typ-C. Ledamöterna ska rösta om sin ståndpunkt och väntas kräva att fler enheter och trådlös laddning omfattas samt att införandet av de nya reglerna påskyndas.
  • Sexuellt våld som vapen i krig: Ledamöterna röstar om en resolution som ska bidra till att säkerställa att ukrainska kvinnor som utsatts för sexuellt våld har tillgång och rätt till reproduktiv- och gynekologisk vård (SRHR) i EU-länder.
  • Striktare riktlinjer för skadliga och långlivade kemikalier i avfall: Ledamöterna röstar om sin ståndpunkt om striktare riktlinjer för så kallade POPs (långlivade organiska föroreningar) i avfall. De väntas kräva att fler kemikalier inkluderas i listan över farliga ämnen och att POPs utesluts från återvinningskedjan. Med långlivade organiska föroreningar avses organiska ämnen som motstår nedbrytning, ackumuleras i levande organismer och utgör en hälso- och miljörisk.
  • Övriga ärenden:

  • EU:s handlingsplan för ekologiskt jordbruk: Debatt och omröstning.

  • Polissamarbete och straffrättsligt samarbete: Slutlig omröstning om hur Europols brottsbekämpande insatser ska förstärkas.

  • Hur kan EU bli världsledande inom artificiell intelligens i den digitala eran? Debatt och omröstning.

Pressträffen kommer att ge en god översikt av plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till Europaparlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Abir Al-Sahlani (C).

Datum: 29 april 2022

Tid: 10.00-10.45

Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälan senast den 28 april kl. 18.00 till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum