Åklagarmyndigheten

Påminnelse om pressträff i Uppsala: Åtal för omfattande grova bedrägerier och penningtvätt

Dela

Den 5 april väcker åklagaren åtal i ett stort bedrägeriärende där över 100 personer kommer att omfattas av stämningsansökan. Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. I samband med att åtalet väcks bjuder åklagaren in till pressträff.

Fyra personer är för närvarande häktade i målet.

Målet handlar om så kallat Friendly Frauds där personer har förmåtts att lämna ut sina bankuppgifter så att andra har kunnat ta lån i deras namn hos flertalet låneinstitut. Därefter har polisanmälan gjorts om att låntagaren blivit ID-kapad. Brottspengarna har förts vidare och har bland annat tagits ut på kasinon i Monaco och Cannes och i form av kontantuttag av ungdomar.

Tid, plats och anmälan

Pressträffen äger rum fredagen den 5 april kl. 12 i polishuset, Svartbäcksgatan 49, Uppsala. Samling kl. 11.40 i entrén. Du måste kunna legitimera dig. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara.

Anmäl dig med namn och personnummer till kommunikation@aklagare.se senast torsdagen den 4 april kl. 15. Pressträffen äger rum innanför polisens skalskydd och personuppgifterna behövs för inpassering. Uppgifterna raderas efter pressträffen.

Medverkande från Åklagarkammaren i Uppsala

Maja Kullinger, kammaråklagare

Thomas Bälter Nordenman, kammaråklagare

Tillfälle för intervjuer kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Åklagarna kommer inte att ha möjlighet att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna innan rättegången, som startar den 9 april.

Media har möjlighet att efterfråga stämningsansökan och förundersökningsprotokoll från Uppsala tingsrätt när stämningsansökan är inlämnad. 

Vidare information om målet finns på Uppsala tingsrätts hemsida.

Målnummer i Uppsala tingsrätt B 6683-17.

Presstjänsten
010-562 50 20

Kontakter

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum