Europaparlamentet

Påminnelse om pressträff idag kl. 10: covidintyg, Belarus och biologisk mångfald

Dela

Välkommen till en digital pressträff idag, den 7 juni kl. 10.00 inför veckans plenarsession i Europaparlamentet i Strasbourg, för en genomgång av de viktigaste debatterna och omröstningarna. Medverkar gör Europaparlamentarikerna Pär Holmgren (MP), Evin Incir (S) och David Lega (KD).

Nästa vecka väntas ledamöterna bland annat ta ställning till följande ärenden:

  • Digitala covidintyg – röja det sista hindret: Ledamöterna väntas ge sitt slutliga godkännande för att de digitala covidintygen, som ska möjliggöra fri och säker rörlighet inom EU under pandemin, kan träda i kraft 1 juli.

  • Rättsligt bindande mål för att skydda biologisk mångfald: Ledamöterna ska debattera EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 och väntas i en omröstning kräva rättsligt bindande mål för att minska förlusten av biologisk mångfald. Hur ska dessa mål se ut?

  • EU:s försämrade relationer med Belarus: Ledamöterna kommer tillsammans med EU:s utrikeschef att diskutera EU:s svar till Belarus framtvingade nödlandning av ett Ryanairplan i Minsk och gripandet av Raman Pratasevitj.

  • Minska de negativa effekterna av brexit: Ledamöterna ska rösta om en brexitjusteringsreserv. Syftet med reserven, som motsvarar 5 miljarder euro, är att hjälpa de medlemsstater, regioner och branscher som drabbas hårdast av Storbritanniens utträde ur EU.

  • Patent på covid-19-vaccin: Bör EU stödja förslaget om att upphäva patent på covid-19-vaccin? Detta ska ledamöterna ta ställning till i en resolution.

Pressträffen kommer att ge en god översikt över sessionen samt en möjlighet att ställa frågor till Europaparlamentarikerna Pär Holmgren (MP), Evin Incir (S) och David Lega (KD).

Datum: Måndag 7 juni

Tid: Kl. 10.00—10.45

Plats: Digitalt

Obligatorisk föranmälan senast den 7 juni  kl. 9.00: skicka e-post till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till briefingen.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum