Europaparlamentet

Påminnelse! Pressträff 1 april: Energiinfrastruktur, utsläppsrätter och säkerhetsfrågor

Dela

Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Erik Bergkvist (S) och Emma Wiesner (C) fredag den 1 april kl. 10.00 inför Europaparlamentets plenarsession den 4-8 april. Vi går igenom veckans viktigaste debatter och omröstningar.

Under nästa veckas plenarsession väntas ledamöterna ta ställning till:

  • Gränsöverskridande energiinfrastruktur: Som ett led i arbetet med att kunna uppnå EU:s klimatmål till 2030 och 2050 måste EU:s regler för transeuropeiska energinät (TEN-E) uppdateras. De nya reglerna kommer bland annat att sätta standarden för vilka energiprojekt som kan få EU-medel och hur EU:s energinät ska kopplas samman. Ledamöterna diskuterar frågan på tisdag. Erik Bergkvist (S) ingår i Europaparlamentets förhandlingsteam för TEN-E.
  • Marknadsstabilitet för EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS): På tisdag ska ledamöterna diskutera frågan om en reserv för marknadsstabilitet inom EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS). Marknadsstabilitetsreserven kan beskrivas som en buffert som aktiveras för att svara på förändringar i efterfrågan på utsläppsrätter. Om överskottet i systemet blir för stort förs utsläppsrätter över till bufferten istället för att komma ut på marknaden. Emma Wiesner (C) ingår i Europaparlamentets förhandlingsteam för marknadsstabilitetsreserven.
  • EU:s svar på Rysslands invasion av Ukraina
  • Säkerhet och försvar: På tisdag ska ledamöterna fråga ut Josep Borrell, EU:s representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, om EU:s framtida säkerhets- och försvarsstrategi.
  • Övriga frågor: Diskussion om senaste EU-toppmötet; frågestund med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen; den nya klimatrapporten från IPCC (FN:s klimatpanel); Polen och Ungern; kvinnors rättigheter i Afghanistan samt gränsöverskridande uthyrning av lastbilar utan förare.

Pressträffen kommer att ge en god översikt av plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till Europaparlamentarikerna Erik Bergkvist (S) och Emma Wiesner (C). 

Datum: 1 april 2022

Tid: 10:00-11:00

Plats: Zoom 

Obligatorisk föranmälan: Skicka ett mail till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum