Europaparlamentet

Påminnelse: Pressträff 3 juni om klimatpaketet

Dela

Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M), Malin Björk (V), Jytte Guteland (S) och Emma Wiesner (C) den 3 juni kl. 13.00. Vi går igenom de viktigaste debatterna och omröstningarna inför kommande veckas plenarsession den 6-10 juni.

Under nästa veckas plenarsession i Strasbourg står EU:s klimatpaket Fit for 55 i fokus. Ledamöterna ska bland annat diskutera och rösta om:

 • Bindande nationella mål för utsläppsminskningar för byggnader, vägtransporter, inrikes sjöfart, jordbruk, avfall och mindre industrier
  Jessica Polfjärd (M) är Europaparlamentets huvudförhandlare för förslaget om ansvarsfördelning, som fastställer årliga bindande mål för utsläppsminskningar för varje medlemsland.
 • EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS)
  Jytte Guteland (S) och Emma Wiesner (C) är skuggföredragande för förslaget om att uppdatera samt utvidga utsläppshandeln till att omfatta sjötransporter, byggnader och vägtransporter.
 • EU:s system för handel med utsläppsrätter för luftfart
  Förslaget handlar bland annat om att EU:s system för handel med utsläppsrätter ska gälla för alla flygningar som avgår från en flygplats inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och inte bara för flygningar inom EES som för närvarande.
 • Koldioxidjustering för varor som importeras till EU (CBAM)
  Malin Björk (V) är skuggföredragande för förslaget om att införa ett koldioxidpris på utvalda importerade varor för att förhindra så kallat ”koldioxidläckage”. En av knäckfrågorna är vilka varor som ska omfattas.
 • Uppdatering av klimatregelverket för skog- och marksektorn (LULUCF)
  Förslaget om markanvändning, jordbruk och skogsbruk handlar om att införa ett mål på koldioxidborttagning genom naturliga kolsänkor.
 • Social klimatfond
  Förslaget syftar till att inrätta en fond för att finansiera konkreta åtgärder kopplade till transporter och energifattigdom för att stödja sårbara hushåll, mikroföretag och transportanvändare.
 • Skärpta krav på koldioxidutsläpp från nya personbilar och nya lätta nyttofordon
  Enligt förslaget ska alla nyregistrerade personbilar vara utsläppsfria från och med 2035.

Pressträffen kommer att ge en god översikt av plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till Europaparlamentarikerna.

Datum: 3 juni 2022

Tid: 13.00-14.00

Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälansenast den 2 juni kl. 18.00 till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum