Försäkringskassan

Påminnelse: Tillsammans kan vi minska ohälsan i Blekinge

Dela

Försäkringskassan i Blekinge tillsammans med Arbets- och miljömedicin bjuder torsdagen den 22 september in till en träff med lokala arbetsgivare för en dialog om hur vi tillsammans kan kraftsamla mot ohälsan och den ökande sjukfallsutvecklingen i Blekinge. I samband med träffen bjuder vi in lokal media.

Sedan 2010 har ohälsan och sjukfrånvaron i samhället ökat. Många insatser har gjorts hittills men inte tillräckligt. Sjukfrånvaron fortsätter att öka inom alla branscher och yrken, och därför behövs gemensamma insatser.

- Att samla offentlig och privat verksamhet för det här ändamålet känns unikt och nödvändigt. Tillsammans kan vi i Blekinge göra skillnad, menar Patrick Barringer, områdeschef på Försäkringskassan, och initiativtagare till dagen.

Frågor som kommer att diskuteras under dagen är:

  • Vilket stöd, vilka kunskaper och verktyg behöver du som arbetsgivare för att minska ohälsan?
  • Vilka är de kommande utmaningarna för Blekinge när det gäller sjukfallsutvecklingen?
  • Vilka är de kommande utmaningarna för arbetsmarknaden i Blekinge?
  • Vad säger forskningen om sambandet mellan arbete och psykisk ohälsa?

En av de arbetsgivare som kommer att delta under dagen är Volvo Cars i Olofström. De har nått framgång i sitt arbete med sjukfrånvaron genom att lägga stor vikt vid att arbeta proaktivt, men även genom att ha tydliga processer och tillvägagångssätt vid sjukdom.

- Vi tror på att agera tidigt genom att uppmärksamma och se medarbetaren vid tidiga signaler, så som upprepad korttidssjukfrånvaro. Vi arbetar också med att skapa en proaktiv säkerhetskultur baserat på värderingar, beteende och riskanalys, som innebär att alla team gör egna riskanalyser av sin arbetsergonomi, berättar Elizabeth Evertsson, rehabiliteringsspecialist på Volvo Cars.

Pressträff: Dag: Torsdagen den 22 september, 2016. Tid: Kl 11.20 – 12.00 Plats: Länsstyrelsen, Skeppsbrokajen 4, Karlskrona.

Möt Patrick Barringer, Försäkringskassans områdeschef i Skåne Nordost och Blekinge, Johan Andersson, socionom inom Arbets- och Miljömedicin, Elizabeth Evertsson, rehabiliteringsspecialist på Volvo Cars i Olofström, och Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör för sjukförsäkringen.

Presskontakt: Johanna Ek Arvidsson, johanna.ek.arvidsson@forsakringskassan.se, 010-118 39 18. Anmäl gärna att du kommer.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum