Retriever

Pandemin behåller sitt grepp om media

Dela

Nyhetsteman som klimatet och organiserad brottslighet tar allt större plats i media. Sport- och kulturevenemang får topplaceringar tillsammans med heta inrikespolitiska händelser. Trots det rapporteras det fortfarande överlägset mest om coronapandemin. Det visar Retrievers och TT:s mätning över årets största nyhetshändelser.

– Trots att klimatet får ett medialt uppsving i år, har det ändå rapporterats mer än dubbelt så mycket om vaccinfrågan som om klimatfrågan, säger Sofia Cottman, medieanalytiker på Retriever.

Tvärtemot vad vi önskat, har coronapandemin fortfarande ett stadigt grepp om världen när 2021 går mot sitt slut. Dess framfart och konsekvenser fortsätter att bevakas av media och pandemin ligger ohotad kvar som nummer ett på listan över årets största nyhetshändelser med nära 1,4 miljoner artiklar och inslag i svenska redaktionella medier.

– I ungefär var femte artikel som svenska medier producerat i år nämns corona, covid eller pandemin på något sätt. Så pandemin har fortfarande stor påverkan på medieutrymmet, säger Sofia Cottman.

Egentligen är pandemin inte lägre en egen händelse, utan en kontext som genomsyrar så gott som alla andra nyhetsämnen, förklarar Sofia Cottman

Klimat och brott klättrar på agendan

Jämfört med förra året har pandemirapporteringen ändå minskat och andra nyhetsteman har återigen fått ta större plats. Viktiga klimathändelser som FN:s klimatrapport och FN-toppmötet i Glasgow lyfte upp klimatfrågan på mediernas agenda under sensommaren och hösten och klimatet får totalt sett ett rejält uppsving efter dippen förra året. Trots det når klimatrapporteringen inte ända upp till 2019 års toppnivå.

En allt för lång av rad tragiska skjutningar har föranlett att det rapporterats mer än någonsin om organiserad brottslighet. Den här typen av publicitet toppar i oktober i samband med mordet på artisten Einár. Rapportering om polisinsatser, Encrochat och kriminella nätverk genererar också mycket publicitet under året.

Turbulent inrikespolitiskt år

Inrikespolitiskt har det var varit ett händelserikt år. Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister och både frågan om marknadshyror och energikrisen hamnar på topplistan för årets största nyheter, i sällskap av misstroendeförklaringen mot regeringen.

– Begreppet ”regeringskris” har aldrig någonsin använts i media som så mycket som det gjort i år, säger Sofia Cottman. Inte ens under valåret 2014 när SD:s intåg i riksdagen vände upp och ner på tidigare allianser, användes begreppet så mycket som i år.

Längtan efter folkfester

Efter alla restriktioner som följt med pandemin har det funnits en stor längtan efter både sport- och kulturevenemang, vilket återspeglas i medias rapportering. Såväl OS i Tokyo som fotbolls-EM, Melodifestivalen och Nobelpriset placerar sig på bland topp 10 på listan över årets största nyheter.

Om undersökningen


Medieanalysföretaget Retriever har undersökt hur många artiklar och inslag som har publicerats om respektive nyhetshändelse. Underlaget baseras på antal artiklar i samtlig svensk redaktionell media, både webbaserade och tryckta tidningar, samt etermedias nyhetssändningar under perioden 1 jan-15 dec 2021. 

För mer information, kontakta:

Sofia Cottman, senior medieanalytiker
sofia.cottman@retriever.se
Tel: 076-000 10 19

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Retriever
Retriever
Blasieholmsgatan 4A
111 48 Stockholm

08-546 121 00http://www.retriever.se

Vi är Nordens ledande leverantör av mediebevakning, verktyg för redaktionell research, medieanalys och företagsinformation. Vi ger dig snabb tillgång till all relevant information från tidningar, magasin, radio, tv, web och sociala medier. Retriever ägs av TT och Norska NTB.

Följ Retriever

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Retriever

Partierna nästan knäpptysta efter valet29.9.2018 12:02:33 CEST | Pressmeddelande

Den senaste månaden har riksdagsvalet och politiska utspel dominerat den svenska medierapporteringen. Sedan den 23 augusti i år har nära 84 000 artiklar publicerats om valet och riksdagspartierna. Två veckor efter valet har det mediala intresset till och med ökat något, jämfört med två veckor före valet. Men efter valnatten har det varit tyst från partiernas håll. I deras sociala kanaler har den egna aktiviteten sjunkit med över 90 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum