Lernia

Pandemin har lett till sämre arbetsförhållanden för lärare – nu ska fler lärarassistenter utbildas i Stockholm

Dela
Enligt en majoritet av de tillfrågade lärarna i en ny enkät har pandemin orsakat ohållbara arbetsförhållanden, främst på grund av ökad arbetsbelastning och arbetsrelaterad stress. Nära hälften uppger att de övervägt att sluta under de senaste 12 månaderna som en konsekvens. En lösning som efterfrågas är ökat personalstöd och mot bakgrund av detta ska utbildnings- och bemanningsaktören Lernia nu till hösten utbilda fler lärarassistenter genom en yrkeshögskoleutbildning i Stockholm.

I Lärarförbundets rapport från februari i år svarar 86 procent av lärarna att de upplever att pandemin har lett till ökad arbetsbelastning. En majoritet upplever även att skolan inte satt in åtgärder för att minska den, och en åtgärd som lärarna själva för fram är ökat personalstöd. 4 av 10 lärare har övervägt att sluta under de senaste 12 månaderna på grund av den ohållbara situationen. För att möta de nya kompetensbehoven av avlastning startar Lernia nu utbildningen ”Lärarassistent med specialisering inom inkludering” som bedrivs med bas i Stockholm.

 - På grund av den rådande lärarbristen har vi sett ett ökat behov av lärarassistenter som kan vara med och hjälpa lärare och eleverna att fokusera på det som är viktigt, lärandet. Lärarassistenterna ska fungera som ett komplement och en stödfunktion för att möjliggöra en god arbetsmiljö, säger Ulla Gustafsson verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Att många lärare är överarbetade och att det råder personalbrist har varit känt sedan länge. För att komma till rätta med detta finns det sedan 2019 ett statsbidrag som kommuner kan söka för att anställa lärarassistenter. Tanken är att lärarassistenter ska frigöra mer undervisningstid för lärarna och kunna bidra med kompetens för nya typer av behov. Amra Kunc har tidigare gått utbildningen och jobbar idag som lärarassistent.

 - Lärarna hinner inte med och de behöver hjälp med alla andra uppgifter som tar tid så att de kan koncentrera sig på undervisning av elever, därför fyller vi en samhällsnyttig funktion. I klasser med elever med olika bakgrund och olika modersmål är det också viktigt att undervisningen kan anpassas så att det blir bra för alla elever, säger Amra Kunc.

Utbildningen bedrivs på distans och är nu öppen för ansökan fram till 31 maj, med start i augusti 2022.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WeWork, Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 80 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Lernia på Järvaveckan och Jobbfestivalen - för att få fler i arbete med hjälp av AI-matchningstjänsten Leja22.5.2023 09:32:16 CEST | Pressmeddelande

När Järvaveckan respektive Jobbfestivalen 2023 går av stapeln är Lernia på plats i Almegas tält för att hjälpa människor som står utan jobb eller vill byta bana i livet. Lernia har lång erfarenhet av att arbeta med personer som inte har svenska som modersmål och erbjuder en rad anpassade tjänster för att matcha människor till jobb eller utbildning som leder till jobb.

Lernia godkänd leverantör rusta och matcha 2, storsatsar med AI för att snabbare få arbetslösa i jobb3.5.2023 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Från den 17 april gäller den nya tjänsten rusta och matcha 2 där Arbetsförmedlingen tillsammans med leverantörer hjälper arbetssökande att hitta arbete eller påbörja reguljära studier på så kort tid som möjligt. I mars 2023 rapporterades 335 000 inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,4 procent. Lernia, som är en av de största leverantörerna erbjuder nu matchning med hjälp av AI för att snabbare få deltagare i arbete.

Piteåutbildning ska öka kompetensen för ventilationsoptimering – kan spara 11 miljoner ton CO220.4.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Norra Sverige går i bräschen för den gröna omställningen. För att ro klimatmålen i hamn krävs en injektion av kompetenta medarbetare som med teknikens hjälp förbättrar och effektiviserar vårt resursanvändande. Ett viktigt yrke är ventilationsingenjör, där en stor del av kompetensen handlar om energieffektivisering. För att möta näringslivets stora efterfrågan på yrket startar utbildnings-, matchnings-, och bemanningsaktören Lernia till hösten en yrkeshögskoleutbildning för att utbilda fler ventilationsingenjörer med bas i Piteå.

Teknisk spetsutbildning ska framtidssäkra kompetensen i Trollhättan18.4.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige är ett exportberoende land och exportvärdet uppgår till 45 procent av BNP. Hela 70 procent av allt som exporteras är tillverkade produkter som görs eller förädlas i Sverige, enligt SCB. Trollhättan har en lång och stolt tradition som nav för den svenska fordonstillverkningen. Samtidigt hopar sig orosmolnen bland många av de tillverkande företagen – jobben kan hamna utomlands när företagen inte hittar rätt kompetens. Både digitaliseringen och den gröna omställningen av industrin ställer helt nya krav. Nu öppnar utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia ansökan till produktionstekniker i Trollhättan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum