We Effect

Pandemin trängde undan biståndet i media

Dela

Uppmärksamheten för biståndet i media minskade 2020 jämfört med 2019. Det beror troligen delvis på ett ökat intresse för Corona som under året nämns i var fjärde artikel och inslag. Det visar en rapport från Retriever om hur biståndet skildrats i svensk media under åren 2019 och 2020.

En stor andel av rapporteringen om biståndet är kritisk. Ett vanligt tema i kritiken är att Sverige bör prioritera behov i det egna landet före behov i fattiga länder. Ett annat är att Sverige inte bör ge bistånd till odemokratiska länder. Ett mycket mindre vanligt förekommande tema är att biståndet skulle vara ineffektivt.

- Nu, när intresset för Corona börjar avta, måste vi fundera över hur vi åter kan få upp biståndet på medias dagordning, säger Marcus Lundstedt, Media- och påverksanschef på We Effect. Nu väntar en diskussion om vad vi lärt av pandemin och hur vi tar med oss dessa lärdomar in i ett nytt normaltillstånd efter pandemin. Vår uppgift blir att se till att den diskussionen inte bara handlar om Sverige, utan om hela världen.

Under 2019 fick Moderaterna stort genomslag för sitt förslag att skrota enprocentsmålet. 2020 fick biståndsorganisationer uppmärksamhet för budskapet att Sverige måste ta sitt ansvar när pandemin ökar behovet av bistånd.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna är de partier som syns mest i media i frågor kopplade till bistånd. Vänsterpartiet får minst genomslag. Sida har större genomslag än något av partierna. Och till skillnad från alla partier utom Miljöpartiet tappar inte Sida stort i genomslag under 2020 jämfört med 2019.

Rapporten är framtagen på uppdrag av Act Svenska kyrkan, Diakonia, ForumCiv, IM (Individuell Människohjälp), Plan International Sverige och We Effect.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation. Den ger stöd till 3,7 miljoner människor, framförallt småskaliga bönder, i ett 20-tal länder tillsammans med 184 partnerorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för rätten till mat, jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation. Läs mer på www.weeffect.se

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

Ny podd uppmanar till fredagsmys utan skamkänslor17.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Många vill välja mat som är bra både för planeten och för alla som bor på den. Men ingen tjänar på att vi skäms för fredagsmyset med tacos eller på att vissa livsmedel stämplas som dåliga. Tacofärs och avokado kan vara bra både för oss själva och världen om vi väljer produkter som är producerade på ett schysst sätt. Den nya podden Schysst Mat bjuder på inspiration och vägledning utan pekpinnar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum