Arla

Panta Pucko!

Dela

Hösten 2019 fick den klassiska Puckoflaskan sällskap av aluminiumburken. Sedan dess har Arla drivit på för att burkarna ska gå att panta, och i dag blir det äntligen möjligt.

Från och med i dag kan du panta dina Puckoburkar. Foto: Arla
Från och med i dag kan du panta dina Puckoburkar. Foto: Arla

Nya produkter kommer och går men kultdrycken Pucko består. Sedan lanseringen 1954 har den klassiska chokladmjölken blivit något av en svensk nationaldryck, för många ett måste till korven eller i skidbacken.    

För tre år sedan kom Pucko även i aluminiumburk. Men fram tills nu har den inte gått att panta, eftersom burkar som innehåller mer än 50 procent mjölk har påståtts orsaka dålig lukt samt påverka funktionaliteten i pantmaskinerna.

Sommaren 2020 genomförde Arla därför ett test med sex ICA-handlare i Västsverige. Ingen av butikerna märkte av vare sig dålig lukt eller problem med pantautomaterna.

– Med testresultaten i ryggen tog vi en förnyad diskussion med Returpack. Det gav resultat. Från och med i dag kan du äntligen panta dina Puckoburkar, säger Daniel Snöhäger, ansvarig för Pucko på Arla.

Drygt 1,4 miljoner burkar om året kan nu pantas istället för att slängas i metallåtervinningen, eller i värsta fall soporna. Hållbarhetsvinsterna är många. Återvunnet aluminium skapar 96 procent mindre koldioxidutsläpp än nytt. En aluminiumburk ger dessutom cirka 79 procent lägre koldioxidutsläpp per liter vid tillverkning än en normalstor glasflaska. Den väger även 20 gånger mindre och är ungefär dubbelt så effektiv att packa vid transporter.*

– Enligt våra kalkyler kommer cirka 24 ton aluminium per år att återvinnas, vilket bidrar till minskade koldioxidutsläpp på omkring 248 ton per år. Det motsvarar 250 flygresor London-New York, säger Daniel Snöhäger och sammanfattar vad han vill ha sagt i två ord: Panta Pucko!

Mer om Puckos historia – kultdrycken som överlevde

Fakta om Returpacks pantsystem

Enligt svensk lagstiftning måste alla dryckesförpackningar i plast och metall ingå i ett godkänt retursystem för att få lov att säljas i Sverige. Returpacks pantsystem är ett sådant. Till och med december 2022 kan saft- och juiceprodukter anslutas frivilligt till pantsystemet, därefter omfattas de av förordningen. Vissa mejeribaserade produkter – på metallburk – kan numera anslutas frivilligt till pantsystemet.

Mer om pantsystemet

* Alla beräkningar bygger på att burkarna återvinns i samma grad som i dag. År 2021 återvanns 89 procent av alla sålda burkar i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Från och med i dag kan du panta dina Puckoburkar. Foto: Arla
Från och med i dag kan du panta dina Puckoburkar. Foto: Arla
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas tolv mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum