Tullverket

Par åtalas för omfattande alkoholsmuggling

Dela
Det gifta paret i 60-års åldern åkte i skytteltrafik till och från Tyskland med alkohol i bagaget. De misstänks ha tjänat hundratusentals kronor på smugglingen samtidigt som de kvitterade ut sjukpension och sjukpenning från Försäkringskassan. Idag åtalas paret vid Malmö tingsrätt för systematisk smuggling av alkoholvaror.
Genom omfattande spaning på paret har Tullverket registrerat 124 smugglingsresor till Tyskland. Foto: Tullverket
Genom omfattande spaning på paret har Tullverket registrerat 124 smugglingsresor till Tyskland. Foto: Tullverket

- Sett till mängden och systematiken är detta ett av de större smugglingsärenden som vi har utrett de senaste åren, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef Tullverket syd.

Genom att jämföra parets utgifter för resor över Öresundsbron, bilder från vägkameror i Danmark samt deras inköp av alkohol i olika tyska gränsbutiker, har Tullverket lyckats skaffa sig en tydlig bild av parets smugglingsresor. Mannen misstänks ha gjort 124 inköpsresor till Tyskland mellan 26 januari 2018 och 5 september 2020. Mannens fru bedöms ha varit med på 47 av dessa resor. Utredningen visar vidare att alkoholen som inhandlats i Tyskland sålts vidare till andra personer i Sverige.

Riskerar tre års fängelse

Vid varje smugglingstillfällen har det förts in motsvarande 70 liter starksprit. Det innebär alltså totalt 8 680 liter sprit under perioden. Som en jämförelse går gränsen för grov smuggling vid 600 liter sprit. Åklagaren begär därför att paret från Malmö ska fällas för grov smuggling. Om paret fälls riskerar de två-tre års fängelse. 

Den åtalade mannen medger att han vid flera tillfällen åkt till Tyskland och handlat alkohol men inte 124 gånger. Han hävdar att den alkohol han inhandlat varit avsedd för eget bruk, familjen och det fotbollslag han är tränare för, som brukar dricka några öl efter träningar. Mannen medger däremot i förhör att han har sålt alkohol till andra personer.

Mannen förnekar brott och hans fru hävdar att hon bara varit med som sällskap i Tyskland, endast för att handla mat och kläder till barn och barnbarn.

Misstänkt bidragsfusk

Tullverket har jobbat aktivt med ärendet under ett halvår och misstänker att paret tjänat flera hundratusentals kronor på verksamheten. Under hela perioden då smugglingen pågick fick mannen sjukpension. Kvinnan kvitterade under delar av perioden ut sjukpenning från Försäkringskassan.

- Det är tyvärr mycket vanligt att personer som ägnar sig åt sådan här brottslig verksamhet samtidigt får någon typ av sjukersättning. Vår utredning gör nu att Försäkringskassan kan komma att återkräva den ersättning som betalats ut, avslutar Oscar Lindvall.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590

Bilder

Genom omfattande spaning på paret har Tullverket registrerat 124 smugglingsresor till Tyskland. Foto: Tullverket
Genom omfattande spaning på paret har Tullverket registrerat 124 smugglingsresor till Tyskland. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Äldre beställer olagliga elchockvapen för att känna sig tryggare16.4.2024 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

När en kontrollgrupp från Tullverket öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland hittade tullinspektörerna ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men en större förvåning var att beställarna visade sig vara betydligt äldre än normalt. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var hela 69 år. Den gemensamma nämnaren hos beställarna var att de känner sig otrygga och vill kunna försvara sig. När de då såg reklamen i sociala medier slog de till och beställde. Att importera och äga ett elchockvapen utan tillstånd är dock olagligt.

Kraftig ökning av stoppad alkohol som köpts på nätet11.4.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskarna beställer hem alltmer alkohol via webbutiker eftersom det har blivit dyrt att själv frakta hem varorna från utlandet. Men många vet inte att de då också måste betala svensk alkoholskatt. Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen. Förra året stoppades sju gånger så mycket alkohol som beställts från utländska webbutiker jämfört med året innan.

Gängkriminella lockar alltfler unga att bli paketmålvakter6.3.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Tullverket ser en oroande utveckling med alltfler ungdomar och unga vuxna som lockas in i grov kriminalitet. Utredarna på myndighetens kriminalavdelning slår nu larm om en lavin av unga så kallade paketmålvakter runt om i Sverige. Rekryteringen sker till stor del via de sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok. En 16-årig pojke som lockats av gangsterkulturen gick med på att ta emot ett paket med två kilo amfetamin. Han står nu inför rätta anklagad för grov narkotikasmuggling. En 18-åring som tog emot ett paket med två skarpa vapen dömdes nyligen till 1,5 års fängelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye