Tullverket

Par åtalas för omfattande alkoholsmuggling

Dela

Det gifta paret i 60-års åldern åkte i skytteltrafik till och från Tyskland med alkohol i bagaget. De misstänks ha tjänat hundratusentals kronor på smugglingen samtidigt som de kvitterade ut sjukpension och sjukpenning från Försäkringskassan. Idag åtalas paret vid Malmö tingsrätt för systematisk smuggling av alkoholvaror.

Genom omfattande spaning på paret har Tullverket registrerat 124 smugglingsresor till Tyskland. Foto: Tullverket
Genom omfattande spaning på paret har Tullverket registrerat 124 smugglingsresor till Tyskland. Foto: Tullverket

- Sett till mängden och systematiken är detta ett av de större smugglingsärenden som vi har utrett de senaste åren, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef Tullverket syd.

Genom att jämföra parets utgifter för resor över Öresundsbron, bilder från vägkameror i Danmark samt deras inköp av alkohol i olika tyska gränsbutiker, har Tullverket lyckats skaffa sig en tydlig bild av parets smugglingsresor. Mannen misstänks ha gjort 124 inköpsresor till Tyskland mellan 26 januari 2018 och 5 september 2020. Mannens fru bedöms ha varit med på 47 av dessa resor. Utredningen visar vidare att alkoholen som inhandlats i Tyskland sålts vidare till andra personer i Sverige.

Riskerar tre års fängelse

Vid varje smugglingstillfällen har det förts in motsvarande 70 liter starksprit. Det innebär alltså totalt 8 680 liter sprit under perioden. Som en jämförelse går gränsen för grov smuggling vid 600 liter sprit. Åklagaren begär därför att paret från Malmö ska fällas för grov smuggling. Om paret fälls riskerar de två-tre års fängelse. 

Den åtalade mannen medger att han vid flera tillfällen åkt till Tyskland och handlat alkohol men inte 124 gånger. Han hävdar att den alkohol han inhandlat varit avsedd för eget bruk, familjen och det fotbollslag han är tränare för, som brukar dricka några öl efter träningar. Mannen medger däremot i förhör att han har sålt alkohol till andra personer.

Mannen förnekar brott och hans fru hävdar att hon bara varit med som sällskap i Tyskland, endast för att handla mat och kläder till barn och barnbarn.

Misstänkt bidragsfusk

Tullverket har jobbat aktivt med ärendet under ett halvår och misstänker att paret tjänat flera hundratusentals kronor på verksamheten. Under hela perioden då smugglingen pågick fick mannen sjukpension. Kvinnan kvitterade under delar av perioden ut sjukpenning från Försäkringskassan.

- Det är tyvärr mycket vanligt att personer som ägnar sig åt sådan här brottslig verksamhet samtidigt får någon typ av sjukersättning. Vår utredning gör nu att Försäkringskassan kan komma att återkräva den ersättning som betalats ut, avslutar Oscar Lindvall.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590

Bilder

Genom omfattande spaning på paret har Tullverket registrerat 124 smugglingsresor till Tyskland. Foto: Tullverket
Genom omfattande spaning på paret har Tullverket registrerat 124 smugglingsresor till Tyskland. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer28.9.2021 08:03:17 CEST | Pressmeddelande

Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvärre måste de ofta släppas eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Därmed kan de rulla vidare på de svenska vägarna med sina tunga fordon och utgöra en livsfara för andra trafikanter. Därför vill Tullverket nu se en översyn av lagstiftningen så att drograttfylla betraktas som ett grovt brott när chauffören kör ett tungt fordon.

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger1.7.2021 15:43:13 CEST | Pressmeddelande

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum