Spring Wine & Spirits AB

Par i magnumlansering från Domaine Rolet: Côtes du Jura Blanc Tradition 1988 och Arbois Trousseau 1986

Dela

Nu lanseras två minst sagt unika viner på magnumbutelj från Domaine Rolet: Côtes du Jura Blanc Tradition 1988 och Arbois Trousseau 1986! Den 29 april släpps 360 buteljer av vardera i Systembolagets tillfälliga sortiment. Artikelnummer är 90296 respektive 92504 . Priset är 595 kr för respektive flaska.

Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura. Vingården grundades redan år 1942 och är Juras första självständiga egendom. De arbetar småskaligt och hållbart, alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startade de även sin resa mot att bli ekologiskt certifierade. Deras viner kännetecknas av renhet och balans och de speglar sin terroir på ett ärligt och rättframt sätt.  

Egendomen har även en privat samling av äldre årgångar i magnumbutelj. I år lanserar importören Spring Wine & Spirits hela fyra olika viner ur denna unika samling. Den 29 april släpps Côtes du Jura Blanc Tradition 1988 och Arbois Trousseau 1986. Det är två minst sagt mäktiga vinupplevelser, 2 x 1500 ml buteljerad vintradition från en av Frankrikes mest intressanta vinregioner. De är dessutom fantastiska exempel på lagringspotentialen hos Domaine Rolets viner.    

Côtes du Jura Blanc Tradition 1988 Côtes du Jura Blanc Tradition 1988 är ett oxidativt vin (vilket betyder att vinet har exponerats för syre under flera års lagring) och representerar en av de klassiska vinstilarna i Jura. Vinet görs på 50 procent savagnin och 50 procent chardonnay. Druvorna skördades manuellt. Savagnin-druvorna lagrades fyra år ”sous voile” (vilket betyder ”under jästtäcke”) på 225-liter stora ekfat. De faten fylls inte ända upp, för att lämna utrymme för syre. En hinna av jäst bildas, som kallas för ”voile”. Chardonnay-druvorna lagrades i fyra år på stora gamla fat, så kallade foudres, som toppas upp. Den slutgiltiga blenden gjordes tre månader innan buteljering. Vinet fick minimal filtrering. 

Vinet bjuder på underbart komplexa aromer av nötter och exotiska stenfrukter. Smaken är torr och läckert nötig med inslag av solmogen citrus, bivax, gula stenfrukter, omogen ananas, passionsfrukt, nykokt saltkola, diskreta fattoner och en intensivt uppfriskande syra. 

Det här är ett fantastiskt matvänligt vin som passar till både chark- och osttallriken (allra helst med klassikerkombon comté), långkok på fläsk, konfiterade anklår eller smakrika skaldjur som krabba och gratinerad hummer. Serveras med fördel vid 14-15C. Lagringspotentialen är oändlig för en oöppnad flaska. En öppnad flaska bör konsumeras inom en vecka. 

Lansering: 29 april i Systembolagets tillfälliga sortiment, kan beställas till samtliga butiker. 

Antal flaskor som släpps: 360 

Art.nr: 90296 | Pris 595 kr | Alk.halt: 13% vol. | Volym: 1500 ml   

 

Arbois Trousseau 1986  

Arbois Trousseau 1986 är gjord på 100 procent trousseau. Druvorna kommer från lieux-dits Montesserin i Arbois, Chagnon och Euvrin i Montigny. De skördades manuellt. Efter sedvanlig rödvinsframställning lagrades druvorna i minst 20 månader på stora ekfat, så kallade foudres, innan buteljering. Vinet fick minimal filtrering. 

Vinet bjuder på en finstämd och parfymerad doft med rödbäriga inslag, lätt animaliska toner och höstaromer av multna löv. Smaken är medelfyllig med eleganta toner av polerat läder, höstskog, röda äpplen, apelsinskal och pioner. Syran är mjuk och tanninerna silkeslena. Det här är ett fantastiskt fint exempel på hur trousseaudruvan kan åldras med elegant komplexitet. 

Ypperligt dryckesalternativ till chark- och ostbrickan, smakrika patéer, klassisk kyckling, fläskkorv, råbiff, tonfisk eller en smakrik paella. Serveras med fördel vid 15 C. Lagringspotentialen är oändlig för en oöppnad flaska. En öppnad flaska bör konsumeras inom två dagar. 

Lansering: 29 april i Systembolagets tillfälliga sortiment, kan beställas till samtliga butiker.   

Antal flaskor som släpps: 360  

Art.nr:92504 | Pris 595 kr | Alk.halt: 13% vol. | Volym: 1500 ml 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Spring Wine & Spirits AB
Spring Wine & Spirits AB
Box 3006/Vårby allé 39
143 03 Vårby

08 672 77 00http://www.springwine.se/

Spring Wine & Spirits AB importerar, säljer och marknadsför vin och sprit. Spring Wine & Spirits har 35 medarbetare och är ett helägt dotterbolag till Spendrups Bryggeri AB. Sedan starten 1995 har Spring Wine & Spirits vuxit till att bli ledande distributör av vin till Sveriges restaurangmarknad och en av de större leverantörerna av ett brett sortiment till Systembolaget. Spring Wine & Spirits representerar ett 80-tal vin- och spritproducenter på den svenska marknaden. De största varumärkena i portföljen är bland annat Cantina Zaccagnini, Apothic Wines, Dark Horse Wines, Pasqua, Codorníu, Barefoot Wines, Trapiche, Ogier, Laroche, Boschendal, El Coto, Cono Sur, Frescobaldi, McPherson, Plantation Rum, Tamnavulin och Shackleton.

Följ Spring Wine & Spirits AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spring Wine & Spirits AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum