Göteborgs stift

Paradisgatan – Gudstjänst med musik, text och ljus i Masthuggskyrkan 6 november

Dela

På Alla helgons dag, lördagen den 6 november, firas en gudstjänst i Masthuggskyrkan i Göteborg med musik, text och ljuständning som handlar om förlust, kärlek och längtan. Medverkar gör bl a bandet Valdemar som släpper sitt fjärde album "Paradisgatan".

Längs Paradisgatan tar bandet Valdemar sig fram mellan längtan och besvikelse. Och mitt i allt finns kärleken. (Foto: Dan Isaak Wallin)
Längs Paradisgatan tar bandet Valdemar sig fram mellan längtan och besvikelse. Och mitt i allt finns kärleken. (Foto: Dan Isaak Wallin)

Text och musik samspelar i gudstjänsten i Masthuggskyrkan på Alla helgons dag som är inspirerad av teologen Paul Tillich och sociologen Hartmut Rosa. Bandet Valdemar medverkar och gudstjänsten leds av Marika Palmdahl, präst i Masthugget.

– Att leva är inte enkelt, det kräver mod. Valdemars musik och texter handlar om just det där, när livet går sönder och om att våga livet ändå trots tvivel. Gudstjänsten blir en mix av musik och ord som vill borra sig ner i det okontrollerbara, det som ger livet gnista, säger Maria Palmdahl.

Bandet Valdemar släpper i höst sitt fjärde album ”Paradisgatan” (23 oktober). Bandet har spelat ihop sedan första plattan släpptes 1998 och står fast rotade i ett land av svensk americana. Deras textbaserade låtar är skapade utifrån historier, människor och platser i Majorna i Göteborg. Längs Paradisgatan tar bandet Valdemar sig fram mellan längtan och besvikelse. Och mitt i allt finns kärleken. Vi försöker igen. För något annat finns inte.

Paul Tillich uttrycker i sin bok ”Modet att vara till” att själva livet kräver mänskligt mod. Mod att leva trots att allt kan förändras, trots att livet är förgängligt. Att tro är att bejaka livet, trots allt. Gud kan inte göras till ett objekt som säkerställer trygghet. Tro handlar om tillit trots att vi inte vet hur allt ska gå. Att våga och försöka, igen och igen. 

Den tyske sociologen Hartmut Rosa menar att en människas drivkrafter är fruktan och längtan. I sin bok ”Det vi inte kan råda över – om vårt förhållande till världen” utvecklar han det. Människan försöker i sin fruktan kontrollera livet, råda över det, lägga tillvaron under sig för att få kontroll. Men livet kan inte kontrolleras för då dör världen, den blir färglös. Människans längtan är efter resonans. Att komma i samklang med sin omgivning, skapelsen, medmänniskan och sig själv. Och det sker i det oväntade och okontrollerbara. I kärleken, i ögonblicken.

Välkommen till Paradisgatan – gudstjänst i Masthuggskyrkan lördagen den 6 november kl 19.00. Fri entré!

Information om Valdemar
http://valdemarband.se/ 

Kontakt:
Marika Palmdahl, församlingsherde i Masthuggets församling,
070-688 83 26 marika.palmdahl@svenskakyrkan.se 
Valdemar Erling, läkare, sångare, gitarrist och låtskrivare,
070-812 12 50 valle@zebraart.se 

Arrangörer:
Masthuggskyrkan Carl Johans pastorat och Göteborgs stift Kultursamverkan

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Längs Paradisgatan tar bandet Valdemar sig fram mellan längtan och besvikelse. Och mitt i allt finns kärleken. (Foto: Dan Isaak Wallin)
Längs Paradisgatan tar bandet Valdemar sig fram mellan längtan och besvikelse. Och mitt i allt finns kärleken. (Foto: Dan Isaak Wallin)
Ladda ned bild
Marika Palmdahl.
Marika Palmdahl.
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

114 kyrkor i Göteborgs stift delar på 65 miljoner för bevarandet av kulturarvet3.6.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Sammanlagt 114 kyrkor i Bohuslän, Halland, Göteborg och sydvästra delen av Västergötland får dela på 65 miljoner kronor under 2023-2024. Det är den Kyrkoantikvariska ersättningen KAE till restaureringar etc av kyrkor som fördelats över projekt i Göteborgs stift. Pengarna ska gå till bevarandet av de kulturhistoriska värden i de kyrkor som Svenska kyrkan har ansvar för att vårda. Samtidigt har också beslut om Kyrkounderhållsbidrag KUB om 11 miljoner till 61 kyrkor fattats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum